Инфо

12. март 2024.12. мар 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Министарка Вујовић са градоначелником Пајићем обишла ОШ „Ната Јеличић“ Дреновцу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић са градоначелником Шапца др Александром Пајићем обишла је издвојено одељење ОШ „Ната Јеличић“ у селу Дреновац, у ком ће кроз пројекат „Замена, реконструкција и санација котларница у основним школама у Шапцу“ за 2024. годину бити урађен котао на дрвни пелет. Уз подршку Министарства заштите животне средине предвиђена је замена постојећих котлова на угаљ и лож уља, котловима на дрвни пелет у још три издвојена одељења основних школа у Накучанима, Петловачи и Шеварицама.

Министарка је напоменула да је то прилика да се истакне добра сарадња Министарства и Владе са Градом Шапцом који брину о животној средини.
Фото: Глас Подриња

-Ови пројекти су важни, потписаћемо уговоре за средства са јединицима локалне самоуправе школама које су освојиле средства. Пре две грејне сезоне заменили смо котлове за еколошки прихватљивије енергенте и ова школа се греје на пелет. Изузетно ми је драго што су задовољни пре свега ђаци и њихови родитељи, али исто тако и наставно особље. Свакако, поред тога што је добро грејање, изузетно еколошки прихватљиво, бринули смо о заштити животне средине за најмлађе суграђане који овде похађају школу. Ово је био изузетно важан пројекат који је обухватио пет школа, али је још важније да смо управо били у Основној школи у Дреновцу, која ће тек да замени свој котао. Имали смо прилику да видимо угаљ на површини школског дворишта, котларницу која је прилично запуштена и када дођете у школу или двориште где се греју на еколошки неприхватљиве енергенте и фосилна горива ви осетите мирис који није пријатан и све те загађујуће честице, а поред су стамбене куће, имамо и вртић. Неопходно је да подижемо квалитет животне средине, нарочито тамо где наши најмлађи проводе пуно времена- истакла је Ирена Вујовић, додајући да су одвојена значајна средства за замену котлова јавним установама и индивидуалним домаћинствима, те да ће нови конкурс бити расписан уколико остане још средстава.


Обишли су и издвојено одељење ОШ ,,Мајур“ у Штитару, једну од пет школа на територији града Шапца које су добиле нове котларнице на пелет у протекле три године. Управо захваљујући овом пројекту омогућено је да се за грејање школских просторија користи еколошки прихватљив енергент, што је веома битно за заштиту животне средине, али и за квалитет рада образовних установа. Градоначелник је министарки и Влади изразио захвалност на добро сарадњи.
Фото: Глас Подриња

-На основу пројеката које смо урадили у претходном периоду заменили смо котлове у Хемијској школи у Шапцу, у школама у Јевремовцу, Штитару, Липолисту и Прњавору, конкурисали за нова четири котла у Дреновцу, Шеварицама, Накучанима и Петловачи. Надам се да ћемо током овог месеца потписати уговор и кренути са набавком. У претходном периоду добили смо од Министарства 20 милиона, Град је уложио пет милиона, набавка за ову годину износи 17, 5 милиона, с тим што Министарство даје 14, а ми три и по милиона. Сарадња државе и Града Шапца је на велику корист грађанима и то нису само ови пројекти, већ и озелењавање града, индивидуална домаћинства, склањање дивљих депонија. Највећи пројекат је потпуна санација „Дударе“, вредан 200 милиона- подсетио је Пајић.
Д.Д.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa