20. mart 2024.20. mar 2024.
Kukičanje (heklanje) iz Etnološke zbirke Narodnog muzeja Šabac

Kukičanje (heklanje) iz Etnološke zbirke Narodnog muzeja Šabac

U Medijateci Narodnog muzeja u Šapcu u četvrtak, 21. marta u 12 časova biće svečano otvorena izložba etnolog-antropologa Aleksandre Jovanović pod nazivom "Petlja po petlja uspomena".

- U Etnološkoj zbirci Narodnog muzeja Šabac, koja svedoči o životu ljudi Mačve, Pocerine i Posavotamnave u prošlim vremenima, čuvaju se odevni i tekstilni predmeti za svakodnevnu kućnu upotrebu i dekoraciju enterijera. Neki od njih nose pečat oblasti doseljenih stanovnika iz Bosne, Hercegovine i Crne Gore. Uticaj panonske kulture na kulturu našeg kraja vidi se i u kukičanim ručnim radovima pristiglim iz Vojvodine, prevashodno u gradsku sredinu. U seoskim područjima kukičanje vunom primenjivano je na dekoraciju čarapa, nazuvaka, ivica bošči i pregača, a čipka rađena koncem krasi ivice rukava košulja, skuta, peškira i posteljnog rublja - ističe autorka i dodaje da Etnološka zbirka Narodnog muzeja u Šapcu odnedavno ima i kolekciju od 120 predmeta izrađenih tehnikom kukičanja u drugoj polovini 20. veka, kada je kukičanje doživelo ekspanziju među ženskim ručnim radovima na prostoru bivše SFRJ.

-U zbirci se čuva i nekoliko kukica, kutija konca za kukičanje, proizvod hrvatske Tvornice konca „Unitas“ u Zagrebu, i brojne početnice – mustre. Najveći broj ovih predmeta Muzeju su darovali Ljiljana Stanković i Gradimir Milikić iz Beograda.
G.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa