18. april 2024.18. apr 2024.
(Foto: Glas Podrinja/J.R)

(Foto: Glas Podrinja/J.R)

"Grafičko nasleđe" Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac

U Međuopštinskom istorijskom arhivu Šabac svečano je otvorena izložba pod nazivom "Grafičko nasleđe" Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac višeg arhiviste Ivana Doskovića.

-Međuopštinski istorijski arhiv Šabac u svojim denoima čuva značajnu i vrednu arhivsku građu koja svedoči o prošlosti Šapca, Mačve, ali i celokupne Srbije. Svaki dokument, grafika, ilustracija, fotografija, nosi sa sobom deo priče koju danas imamo privilegiju da istražujemo i delimo. Na ovoj izložbi, fokus je pored istorijske vrednosti na grafičkim elementima koji su služili da ukrase, daju na značaju ili ilustruju neki trenutak u prošlosti. Raznoliki grafički prikazi, na svim vrstama dokumenata, od povelja, ukaza, svečanih odlikovanja, diploma, pa do hartija od vrednosti, svedoče o stalnoj ljudskoj težnji ka lepom. Ova izložba nije samo o dokumentima i grafikama. To je priča o našem
našoj prošlosti i ljudskoj velikodušnosti, koju danas s ponosom delimo sa vama- istakla je viši arhivista Gordana Filipović.
Foto: Glas Podrinja/J.R.

Najznačajniji deo izložbe čini originalni i autentični list čuvene Nirnberške hronike iz 1493. godine na kojem se nalazi prva ilustracija Šapca Nirnberška hronika je ilustrovana istorija sveta od biblijskog stvaranja sveta do kraja 15. veka. Napisao ju je Hartman Šedel i objavljena je na latinskom jeziku, a ubrzo se pojavila i verzija na nemačkom jeziku.

Zahvaljujući nesebičnom poklonu dr Vasilija Tadića, Šapčanina koji trenutno živi i radi u Koloradu, grafičko nasleđe koje se čuva u arhivu proteže se na više od pet vekova.


-Izložba „Grafičko nasleđe Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac ima za cilj da predstavi deo arhivske građe na jedan drugačiji način. Fokus izložbi čine grafički elementi koji su služili da ukrase, daju na značaju ili ilustruju neki trenutak u prošlosti, a o kojem konkretan dokument svedoči- ističe autor izložbe viši arhivista Ivan Dosković.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa