29. april 2024.29. apr 2024.
Obolelima od multiple skleroze važna je i podrška društva

Obolelima od multiple skleroze važna je i podrška društva

Udruženje obolelih od multiple skleroze "MS Šabac" ugostilo je u nedelju srodne organizacije iz Obrenovca i Bijeljine kako bi razmenili iskustva i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju njihovi članovi. Marijana Gavrilović Mandić, predsednica Udruženja "MS Šabac" istakla je da ovakva druženja imaju za cilj ne samo da se oboleli od multiple skleroze povežu, već i da se dogovore aktivnosti koje bi im na konkretan način pomogle.

- Za multiplu sklerozu se kaže da je bolest sa sto lica i to je zaista tako. Ne može da se izleči, već samo da se drži pod kontrolom. Teško je otkriti, a ukoliko se dijagnoza postavi na vreme, bolest se sporije razvija i ne dolazi do preranog invaliditeta. Multipla skleroza menja život iz korena, prate je brojne tegobe, bolest je nepredvidiva, a mnogi oboleli su prinuđeni da koriste pomagala - kaže Marijana Gavrilović Mandić.

Oni kojima je postavljena dijagnoza multiple skleroze mogu da razumeju jedni druge. Imaju i podršku svoje porodice i prijatelja. Međutim, čini se da šira zajednica nije dovoljno upoznata ni sa ovim oboljenjem niti sa tegobama koje nosi. S obzirom na to da je reč o neurološkom oboljenju, često se dešava da ljudi kada sretnu pacijenta sa uznapredovalim stadijumom bolesti, pomisle nešto sasvim drugo.

- Znam za čoveka za koga svi misle da je pijan kada ga sretnu na ulici, a on zapravo ima multiplu sklerozu. Jedan od ciljeva našeg udruženja je da se naši sugrađani bolje informišu i da nas upoznaju. Redovno organizujemo sastanke sa drugim udruženjima obolelih od multiple skleroze kako bismo saznali na koje probleme možemo da utičemo da bismo ih rešili - objašnjava predsednica šabačkog udruženja.

Trenutno je u Šapcu više od stotinu osoba obolelih od multiple skleroze. Od pre dve godine u Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" počela je podela inovativne terapije o trošku RFZO, što je umnogome olakšalo obolelima koji su do tada morali da putuju u Beograd po medikamente. Zahvaljujući zalaganjima Udruženja "MS Šabac" u brojnim ustanovama u Šapcu, članovima ovog udruženja kojih ima tridesetak, omogućeno je da bez čekanja u redu ostvare svoja prava. A za naredni period ovo udruženje najavljuje brojne nove aktivnosti.


UDRUŽENjE "MS ŠABAC"

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa