28. maj 2024.28. maj 2024.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Šabački gimnazijalci u svetu kineske umetnosti i kulture

Prezentacija kineske umetnosti i kulture, a povodom proslave desetogodišnjice rada Konfucijevog instituta koji deluje na Univerzitetu u Novom Sadu i uspešne saradnje sa Šabačkom gimnazijom, održana je u Svečanoj sali škole.
Glas Podrinja

-Osam godina sarađujemo sa Konfucijevim institutom. Oni su deset godina u Srbiji. Osam je srećan broj u kineskoj mitologiji, tako da smo s razlogom računali da će i ovo druženje biti lepo. Oni su predstavili svoju umetnost, ne samo tradicionalno slikarstvo i vajarstvo, nego i pravljenje ukrasa od papira, elemente njihove kun opere i tradicionalno ceremoniju čaja. Oni su najveći proizvođači i uživaoci čaja na svetu i ta tradicija se prenosi s kolena na koleno. To je jedinstvena prilika za naše učenike koji inače imaju izborni predmet Religije i civilizacije da se upoznaju sa prastarom moćnom civilizacijom- rekla je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

Glas Podrinja

Prisutni su mogli da prate nastanak likovnih i vajarskih umetničkih dela, ceremoniju čaja i učestvuju u izradi ukrasnih predmeta od papira.
Glas Podrinja

-Upoznali su se radom kineskih umetnika- grafika, slikanje, vajanje, kaligrafija. Deca to vole, jer znaju da s njima posle stvaraju ta umetnička dela i da oni nama poklone deo tih dela. Sa nama su bili i predstavnici kompanije „Mint“ koja sponzoriše nastavu kineskog jezika u Srbiji i takmičenja iz kineskog jezika na kojima će učestvovati i naša učenica. Planiramo za njih da organizujemo kurseve engleskog i srpskog jezika u našoj školi, da tu saradnju razvijemo još više. Deca imaju mnogo koristi od toga, dobijaju stipendije, upisuju se tamo na fakultete. Naša učenica već predaje na Univerzitetu u Šangaju, mnogi su se zaposlili u Kini, tako da je to vrlo korisno za đake. Naši gosti se uvek raduju kad dođu, veseli su, vole da dolaze u Šabac, radost nam je da su s nama- poručila je direktorka Šabačke gimnazije.

Glas Podrinja

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Škole primenjenih umetnosti. Đaci su obukli kinesku narodnu nošnju i u njoj se poklonili publici, a svi zajedno otkrili su mnogo zanimljivosti o kineskoj kulturi, istoriji i umetnosti.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Glas Podrinja

Glas Podrinja

Glas Podrinja
D.D.

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa