24. avgust 2018.24. avg 2018.

Izmene zakona u cilju transparentnosti i racionalnosti u radu jedinica lokalne samouprave


Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović ocenio je danas da očekuje da će sve opštine i gradovi u Srbiji u zakonskom roku biti spremni za primenu izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i uskladiti svoja akta s tim izmenama.
On je na sastanku mreže SKGO načelnika uprava gradova i opština i uprava gradskih opština u Zrenjaninu podsetio da je primena izmena i dopuna počela 28. juna, a da opštine i gradovi imaju rok od devet meseci, do marta 2019. godine, da usklade svoje statute i druge akte s tim zakonom.
Naveo je i da će načenicima gradskih uprava biti predstavljeni modeli statuta akata, kako bi lokalne samouprave bile spremnije, a zakon što pre zaživeo u praksi.
On je rekao da zakon doprinosi trasparentnosti i racionalnosti u radu jedinica lokalnih samouprava i doprinosi reformi javne uprave.
Podsetio je da odredbe zakona propisuju da je pre pripreme odluke o budžetu neophodno sprovesti javnu raspravu u delu investicija, a definisani su i uslovi za građanske inicijative, kao i veća autonomija u radu mesnih zajednica.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa