15. jun 2024.15. jun 2024.
Foto:ZZJZ

Foto:ZZJZ

15. jun – Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

Kako se navodi u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Šabac, obeležavanje 15. juna, Svetskog dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama pokrenula je Međunarodna mreža za prevenciju zlostavljanja starijih osoba 2006. godine, a Generalna skupština UN ga je priznala od 2011. godine. Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama fokusira se na temu pod nazivom: „U centru pažnje starije osobe u kriznim situacijama “, kako bi se istakla kritična potreba za zaštitom i podrškom starijih tokom kriznih situacija.

Navodi se da je zlostavljanje starijih problem koji postoji kako u zemljama u razvoju tako i u razvijenim zemljama, ali je njegovo prijavljivanje i evidentiranje vrlo slabo. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka šesta osoba starija od 60 godina pretrpela je neki vid zlostavljanja i zanemarivanja. Nasilje nad starima je veliki zdravstveni i društveni problem – oni koji ga trpe uglavnom se plaše i stide da ga prijave, a mladi nemaju dovoljno razvijenu svest o potrebama starije populacije. Taj problem je uglavnom izraženiji u seoskim i siromašnim sredinama.

-Krizne situacije, bilo da su prirodne katastrofe, pandemije ili sukobi, neproporcionalno utiču na starije osobe. Ovi događaji često pogoršavaju postojeće ranjivosti starijih osoba, zbog čega je od suštinskog značaja briga o njihovim potrebama i planiranje adekvatnog reagovanja u kriznim situacijama. Starije osobe se mogu suočiti sa problemima u kretanju, hroničnim zdravstvenim stanjima ili socijalnom izolacijom, što im otežava pristup pomoći, bezbednu evakuaciju ili pravovremenu medicinsku negu, kao i usluge podrške. Štaviše, stres i haos u vanrednim situacijama mogu povećati rizik od zlostavljanja starijih, bilo fizičkog, emocionalnog, finansijskog nasilja ili zanemarivanja.
Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama poziva vlade, međunarodne donatore, organizacije i zajednice da daju prioritet sigurnosti i dobrobiti starijih osoba u svojim strategijama spremnosti i reagovanja na vanredne situacije. Takođe podstiče razvoj inkluzivnih politika koje osiguravaju da starije osobe ne budu zanemarene tokom kriza. Ovo uključuje kreiranje pristupačnih planova evakuacije, osiguranje kontinuiteta zdravstvenih usluga i pružanje ciljane podrške za sprečavanje izolacije i zlostavljanja, stoji u saopštenju ZZJZ Šabac.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa