17. avgust 2025.17. avg 2025.
Tajna savršenih špageta bolonjeze
Preporuka za nedeljni ručak: Špagete bolonjeze – ukus koji osvaja svet

Tajna savršenih špageta bolonjeze

Kada poželite da nedeljni ručak bude i svečan i porodičan, izbor retko može biti bolji od špageta bolonjeze. Ovo jelo potiče iz italijanskog grada Bolonje, ali je odavno prešlo granice i postalo jedan od najpoznatijih gastronomskih brendova sveta. Tajna njegovog uspeha leži u spoju jednostavnih sastojaka i dugog, strpljivog kuvanja, koje od običnog sosa pravi pravu simfoniju ukusa.

Sastojci (za 4 osobe):

400 g mlevene mešavine junećeg i svinjskog mesa

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

1 stabljika celera

2 čena belog luka

400 ml pasiranih paradajza

2 kašike paradajz koncentrata

150 ml suvog belog vina

250 ml bujona (povrtnog ili mesnog)

maslinovo ulje

so, sveži biber

prstohvat muškatnog oraščića

svež bosiljak ili peršun za kraj

400 g špageta

rendani parmezan za posipanje

Priprema:

Na maslinovom ulju lagano propržite sitno seckan crni luk, šargarepu i celer – to je čuvena soffritto baza bez koje nema pravog italijanskog sosa.

Dodajte mleveno meso i mešajte dok ne dobije lepu braon boju.

Ulijte belo vino i sačekajte da alkohol ispari.

Dodajte paradajz koncentrat, pasirani paradajz i bujon. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem.

Kuvajte na tihoj vatri najmanje dva sata, uz povremeno mešanje. Što se duže krčka, sos je bogatiji i ukusniji.

U međuvremenu skuvajte špagete al dente, prema uputstvu sa pakovanja.

Prelijte testeninu sosom, pospite rendanim parmezanom i dodajte svež bosiljak ili peršun.

Savet:

Pravi Italijani često dodaju i malo mleka ili pavlake pred kraj kuvanja kako bi ublažili kiselost paradajza i dobili baršunastu teksturu sosa.

Redakcija: Glasa Podrinja

Najnoviji broj

14. avgust 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa