17. april 2019.17. apr 2019.
Vršnjačko nasilje - problem društva

Vršnjačko nasilje - problem društva

U šabačkim osnovnim školama i Šabačkoj gimnaziji u toku dana biće realizovana je interaktivna edukativna predstava pod nazivom „Zato što te se plašim“ u cilju prevencije vršnjačkog nasilja.

Program je podeljen u tri celine. Prvi deo čini predstava, pod istim nazivom, koja slikovito prikazuje odnos dobrih i loših modela ponašanja, učeći mlade da jedino rešenje problema i sukoba komunikacija.

Glavnu ulogu tumači Ivan Jeftović koji potpisuje i režiju, a u predstavi još igraju Milena Nikolić i Dejan Jajčanin.

U drugom delu programa deci se obratio psiholog prof. dr Žarko Trebješanin koji je tokom svog izlaganja prisutima ukazao na problem vršnjaškom nasilja, a zatim kroz razgovor sa decom istakao najčešće razloge ovog sveprisutnog problema.

-U našem društvu nasilje je svuda prisutno, a posebno zabrinjava porast vršnjačkog. Nažalost, često poseldice su tragične. Ovim programom pokušavamo da u što više gradova u Srbiji pokažemo da nasilje ne vodi nikuda i kako se konflikti mogu rešavati na drugačiji način. Na nasilje je najgore odgovoriti nasiljem - rekao je Trebješanin.

U trećem delu programa deca imaju priliku da svojim idejama ukažu na rešavanje određenuh konflikta iz predstave.

Na ovaj način pokušano je da se mladima i deci korz prilagođen i prihvatljiv sadržaj prikaže kako da rešavaju sukobe u svakodnevnom životu.



Predstava preporučena je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Stalne konferencije gradova i opština. Planirano je da programom budu obuhvaćene sve škole. Do sada je program realizovan u Osnovnoj školi u Prnjavoru, OŠ "Vuk Karadžić" Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa