11. jul 2019.11. jul 2019.
Izazovi visokih temperatura

Izazovi visokih temperatura

Protekli juni bio je najtopliji ikada mesec zabeležen na Zemlji. Zbog te činjenice, znatno je povećan obim posla u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac. Tim povodom, razgovarali smo sa dr Mirom Gajić.

Veći priliv pacijenata tokom leta je očekivan?
- Da, ali je primetno povećan broj pacijenata u odnosu na prethodne godine zbog naglog prelaska sa niskih na visoke temperature i obilnim padavinama koje su prethodile vrućinama. Pacijenti se javljaju u ambulantu u velikom broju, a zabeležen je i veći broj intervencija na terenu, naročito na javnim mestima. Organizam nije u mogućnosti da se adekvatno aklimatizuje i postepeno prilagodi novim vremenskim prilikama.

Vrućina izaziva brojne zdravstvene probleme i u zdravoj populaciji, a posebno kod hroničnih bolesnika?
- Najpre kod kardiovaskularnih bolesnika, asmatičara i dijabetičara. Velike letnje vrućine znaju da budu ozbiljna smetnja u svakodnevnom funkcionisanju, naročito kod osetljivih grupa kao što su deca, trudnice i stari ljudi. Kako bismo otklonili ove smetnje, bitno je da sledimo preporuke i uputstva o načinu ishrane, adekvatnom uzimanju tečnosti, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom, radnom i otvorenom prostoru, kao i o doziranju fizičke aktivnosti.

Opširnije u štampanom izdanju "Glasa Podrinja"

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa