Инфо

19. јануар 2018.19. јан 2018.
Вучић мора да промени став према медијима

Вучић мора да промени став према медијима


Говорећи о стању медија у Србији, председник Европске федерације новинара (ЕФЈ) Могенс Блихер Бјерегорд оценио је у Новом дану na Н1 да се став председника Вучића мора променити тако да он подржава слободне медије и да не треба да их помиње као "стране плаћенике". Додаје да мора да преокрене такву реторику и да чува новинарство и слободне медије.
"Нажалост видимо много притисака и претњи према српским новинарима", каже Бјерегорд и додаје да се тај број само повећава, судећи према платформи коју је Савет Европе усвојио о слободи штампе и безбедности новинара, где се виде многи примери репресије и повреде права новинара у Србији.
Он истиче да се то мора променити док не буде прекасно. Осврћући се на данашњи састанак са председником Вучићем, председник ЕФЈ каже да је задовољан што председник жели да седне са њим и делегацијом у мисији проучавања медијских слобода.
"Важно је за председника да буде постојан и чврст у свом ставу према новинарству, према слободи медија, мора то да подржава. Не сме да доводи у питање било шта у вези са тиме, нема али, једноставно подржите слободу штампе и тачка", каже гост Н1.
Истиче да је важно подржавати новинарство и решавати случајеве када су новинари нападани, јер "ако имате некажњивост, позивате на ново насиље". Додаје да то треба да буде на врху листе приоритета, да ти случајеви буду решени.
"Погледао сам нешто од материјала које сам добио, због тога кажем да се такав став мора променити тако да он помаже и подржава слободне медије, не треба да покушава да помиње медије као "стране плаћенике", агенте и тако даље", каже он.
Додаје да мора да прокрене такву реторику, да чува новинарство и слободне медије.
"Да не верујем да треба да се борим за слободу штампе, онда не бих долазио у овакве мисије, да разговарам са вама, са представницима власти, да нисам уверен да ће се постићи неки резултат не бих ово радио", додаје он.
Каже да мора да се гледа на дуги рок и да му је веома драго што ће се одржати састанак са председником, као и да види да постоји интерес да буде овде. Истиче да је на властима да заштите новинаре и да заштите медијске слободе. Каже да не могу заштитити сваког новинара на свету, али могу да ставе ово питање на дневни ред.
"Можемо ове случајеве да покажемо ЕУ, да прикажемо све, да се побринемо да се тражи од државе да одговори о чему се ради, зашто се то дешава, зашто нападају новинаре и шта ће да се уради по том питању", каже Бјерегорд.
Додаје да постоје докази о томе да се повећава број притисака на новинаре и медије.
"Не слажем се са оценом премијерке да нема притисака на новинаре у Србији, као што сам и рекао. Погледајте вебсајт Савета Европе са свим примерима новинара који су нападнути, притисак који постоји, мржњу која је усмерена", каже гост Н1 и додаје да је ситауција са медијским слободама све гора.
Каже да, ако се ЕУ врло строго поставља када говори о законима у медијима у Пољској и Мађарској, које су чланице, онда не може да пристане на ту ситауцију у земљи која је кандидат за чланство, попут Србије.
"Морате имати чврст став, односно да обезбедите слободу штампе у својој земљи, да постоји слобода за све медије, плурализам, требало би да министри учествују у свим емисијама на свим телевизијама, да постоји једна корисна дебата за демократију", каже он.
Истиче да је, због грађана, важно да постоји комплетна слика онога што се дешава у њиховој земљи, а то једино може ако постоје отворени слободни медији.
"Нема довољно локалних медија, потребно је побринути се да и на локалу имате плурализам на медијској сцени. Значај постојања слободних локалних медија је велики", каже он и додаје да постоји слабија одрживост медија за између 10 и 33 одсто за само годину дана, "што је нешто што би требало да позове на узбуну".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa