Инфо

20. јануар 2018.20. јан 2018.

Зигмар Габријел: Емануел Макрон историјска шанса за напредак европског пројекта

БЕРЛИН, 20. јануара 2018. (Бета-АФП) - Француски председник Емануел Макрон је "историјска шанса" за напредак европског пројекта, оценио је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел уочи 55. годишњице Јелисејског споразума.
"Морамо искористити историјску шансу коју сада имамо са једним оваквим убеђеним Европљанином какав је Емануел Макрон", навео је Габријел у писаној изјави Франс пресу.

То пре свега значи напредак у области реформе економске и монетарне уније, навео је Зигмар, додајући да треба постићи напредак и по питању "стабилније и праведније Европе".

Габријел је недавно за немачке медије рекао да на пољу политичких иницијатива у Европи "Француска тренутно води 10 према нула".

Макрон је јуче изјавио да је Француској "потребна" Немачка за реформу Европе.

"Могу само да кажем да амбицију коју носимо не можемо остварити сами, потребно нам је да је удружимо с немачком амбицијом", рекао је Макрон уз канцеларку Ангелу Меркел у Паризу, два дана пред кључно гласање о формирању коалиционе владе конзервативаца и социјалдемократа у Берлину.

Јелисејски споразум којим је окончан вишевековни ривалитет Немачке и Француске, 22. јануара 1963. потписали су немачки канцелар Конрад Аденауер и француски председник Шарл де Гол.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa