Инфо

8. август 2019.8. авг 2019.
Непоштовање локалних медија и грађана у Шапцу

Непоштовање локалних медија и грађана у Шапцу

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија ’’Локал прес’’ најоштрије осуђује директне претње упућене локалном медију ’’Подрињске’’изнешене јавно на конференцији за новинаре у Шапцу од стране Војислава Мијића, председника Пливачког клуба ’’Шабачки делфини’’. Господин Мијић је у свом непримереном обраћању медијима и новинарима запретио да ће овај медиј бити угашен и орoчио датум за тако нешто – април следеће године.

Догађај у Шапцу је очигледан пример да у локалним срединама постоје озбиљне препреке за остваривање медијских слобода.Неравноправан третман појединих медија у односу на друге медије, спречавање новинара да присуствују догађају и отворена претња гашењем медија што све садржи обраћање господина Мијића на конференцији за штампу су најчешћи облици притисака којим су изложени локални медији.

Овакво понашање Војислава Мијића представља кршење Закона о јавном информисању и медијима, који забрањује „непосредну и посредну дискриминацију уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања“ и прописује да се „не сме се угрожавати слободан проток информација путем медија, као ни уређивачка аутономија медија, а нарочито вршењем притиска, претњом, односно уценом уредника, новинара или извора информација“.

Сходно одредбама Закона нико нема право да спречава новинаре да присуствују неком догађају, а понајмање да се претњама гашењем меша у уређивачку политику неког медија.

Подсећамо, да овакав начин понашања у локалним заједницима не представља само претњу по локалне медије већ и озбиљну препреку за квалитетно и професионално информисање грађана

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија ’’Локал прес’’ захтева од Војислава Мијића да се јавно извини уреднику Подринских и новинарима осталих локалних медија који су били на конференцији као и грађанима Шапца за своје непримерено обраћање.

ПУ Локал прес
Извор: Локал Прес

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa