Инфо

4. октобар 2019.4. окт 2019.
Добродошли у Шабац XV века

Добродошли у Шабац XV века

Између садашњице и 1493. године је 526 година, али изражено у метрима, између улаза у Народни музеј и капија средњовековног Шапца свега је петнаестак метара. У време информационих технологија, више времеплов није неопходан да се прошлост практично доживи, сада је ту виртуелна реалност. Вечерас је у шабачкој установи културе било прво вече у коме сви заинтересовани суграђани могу да доживе и осете пројекат "тВРђава", да кроз виртуелну реалност постану део Шапца с краја петнаестог столећа.

Историја свуда око нас


-Имала сам осећај као да се борим са неким, као да заиста пролазим тврђавом која ми је до сада била једна грађевина у мом граду, а сада ћу је увек гледати другим очима. Сигурно да ћу убрзо поново доћи у музеј и још једном посетити Шабац у давној прошлости - рекла је Ана Сарић, ученица Основне школе "Ната Јеличић" која је прва овог петка упознала Шабац у давнинама.

Велико интересовање од првих минута отварања


Читав пројекат, односно нови део сталне поставке Народног музеја у Шапцу, значајан је за најмлађе пре свега, иако сви могу да уживају и осете драж могућности савремених информационих технологија. Кроз виртуелну шетњу, не упознају се само грађевине, већ су крај посетилаца и пројектовани становници Шапца у том периоду. Читав концепт у основи има прве нацрте нашег града настале баш крајем петнаестог столећа.

"Сласт путовања кроз време"


-Ово је прилика да сви доживе "пластично" историју. У комбинацији са књигом о тврђави, имамо комплетиран начин упознавања са прошлошћу о којој се недовољно говори у школи. Чак и они који не воле историју имају доживљај који остаје у њима, а из кога могу много и да науче - наглашава кустос и аутор књиге Светланка Милутиновић.

До недеље ће постојати три виртуелне станице, односно "портала" до 1493. године, а потом ће једна бити премештена у видеотеку Музеја, као део сталне поставке. Сутра од 17 до 20 и у недељу од 10 до 13 часова, сви заинтересовани, уз бесплатан улаз имају прилику да доживе историју и свој град из визира 15. столећа.

Првог дана у Музеју су били и представници града, међу којима и градоначеник Шапца Небојша Зеленовић, као и новинари и уредници локалних и више престоничких медија, односно новинарских удружења.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa