Инфо

13. новембар 2019.13. нов 2019.
Активизам језиком уметности

Активизам језиком уметности

Добио је, те 2018. године, награду "Игол Белохлавек" за графику, али се млади уметник Немања Миленковић Шапчанима представио вечерас на другачији начин. Уметност је остала његов медиј комуникације, али израз овај пут није графика, већ изложбена поставка састављена од експоната који указују на један, често потиснут, а опет свеприсутни проблем односа човека према животињама.



-Одлучио сам се за поставку која неће имати много експоната. Сваки носи посебну поруку и желим да посетиолац има времена да се подједнако детаљно посвети детаљима. Сваки експонат чини предмет животињског порекла, односно начињен од неког дела животиње и морска со. Када се одрекну тих ствари, мени је то подршка за моју борбу за права животиња и против лова. Со је енергетски чистач што претвара негативну у позитивну енергију, Истовремено, увек ми је сметала изрека "Не сипај со на рану", истраживао сам значење соли у различитим културама и увидео сва позитивна дејства која она носи. Тако је настала комбинација видљива у мојем раду - истакао је Миленковић.



Немања Миленковић се доказао кроз графику, акварел и другачија представа је доказ зрелости коју је достигао, иако је још млад и стакао широк дијапазон уметничких склоности, сматра историчар уметности, Начелник друштвених делатности Татјана Марковић.

-Рођен је 1996. године, а већ у својој биографији има осам самосталних изложби, 30 групни, различите уметничке форме, а кроз уметност није видео само начин за лични израз, већ је тежио да своје идеале, жеље и борбу коју води, презентује кроз своја дела и подстакне посматрача на размишљање о делу и ономе што оно указује - истиче Татјана Марковић.



Ко је пропустио прилику да прво вече упозна овај вид уметноси Немање Миленковића, има прилику за то у холу Библиотеке шабачке до 27. новембра.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa