Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Чаршијска легенда о (не)срећи
Прича о паду авиона у Шапцу априла 1928. године

Чаршијска легенда о (не)срећи

Једина авионска несрећа у Шапцу. Утврђени узроци различити од прича становника. Избегнута трагедија. Прича са судским епилогом. Инспирација за градску легенду о заљубљеном авијатичару. Између мистерије, маште и стварности
Док су многе сневале како се топе у наручју једног авијатичара, он је мисли сакривао само у једном погледу. За њега не беше веће светлости од таме очију једне девојке. Још од првог осмеха, срце га је винуло на седмо небо и данас ће млади ваздухопловац крстарити заједничким небом само за њу, пробијаће облаке, гледати свој родни град као на длану, а њој ће са тог неба пасти један цветић, букет као потпис заљубљеног летача.

Пролеће постоји због љубави, а један дан као да је кројио заљубљени геније уметности. На бескрајном плаветнилу само по који паперјасти облачак, искључиво бели, дрвеће мирно, ветар своју снагу проверава далеко од руте авиона „Бреге 19“. Април је распрострао најлепше украсе земљом и сводом. Напредовали су заједно минути и летелица. Баш док је изнад Шапца зујао аероплан, капетан ави(ј)она, млади ваздухопловац видео је стотине глава, а тражио само једну. Зенице које је упијао са земље, желео је да погледа док поносно пилотира, букет је већ „сврбео“ да атерира у дом познате породице.
Преподневни сати, негде око десет, дан још у повоју, али довољно одмакао да и највеће спавалице лењо крцкају време. Летелица је све ниже, „чивијаши“ импресионирани, ни не слуте да гледају почетак несреће. Јасно виде сваки детаљ грба ваздухопловства Краљевине СХС јасно гледају у лик авијатичара, но пилоти су за „рају“ онда надљуди, не греше, све изгледа као део представе. Злослутни звук не допире до ушију, тонови пуцња као да не постоје. Губитак контроле изгледа као каква акробација, а онда неописив прасак, летелица пробија зид куће шабачког занатлије у Рабаџијском шору. Ави(ј)он је пао. Елиса и мотор су у кухињи, крила стала на тавану, а реп окачен на жицама изнад тротоара, изоштрава се поглед док се разилази прашина. Пилот је жив, као и његови сапутници, спашавају их грађани, а остаје „светско чудо“. Кроз масу су се пробили Илија, Јован и Никола, фотографи, да забележе историју. Тренутак, дан, вечност слили су се у једно.
Причали су касније људи, препричавали, живот није баш праведан, љубав је једна остала недосањана, као и букет који никада није слетео под прозор где је намењен. Авијатичар се касније оженио, лепа Шапчанка не, до краја живота остала је верна једном даси из „летачког чуда“, једном који практично и није био њен...


Опширније у штампаном издању.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa