Инфо

18. новембар 2019.18. нов 2019.
Истраживање: Србија прва у Европи по броју запослених на мање од три месеца

Истраживање: Србија прва у Европи по броју запослених на мање од три месеца

У тренутку када, по званичним подацима, бележи невиђени раст запослености, Србија је прва у Европи по проценту запослених који раде краће од три месеца.

Према истраживању "Индикатори достојанственог рада у Србији" Сарите Брадаш и Марија Рељановића, радници ангажовани на кратко време чине 10,1 одсто запослених у нашој земљи, преноси Данас.

Према истом истраживању, тај проценат је од 2017. године знатно порастао - са 4,6 одсто на 10,1 одсто. И проценат радника запослених на одређено време је већи од просека ЕУ и у истом периоду је порастао са 18,8 на 22,7 одсто.

Истраживање је показало да је половина од укупног броја запослених у сигурном радном односу, као и да мере сузбијања сиве економије нису дале резултате јер је број радника у сивој зони повећан за трећину.

Када се зна да 600.000 неформално запослених и 130.000 самозапослених у пољопривреди не остварује социјалну заштиту, не чуди податак да је сваки десети радник у Србији у ризику од сиромаштва, баш као и сваки трећи самозапослени, преноси Данас.

"Повећање запослености о којој власт говори, види се само у њеној статистици којом желе да се похвале", каже Марио Рељановић, један од аутора овог истраживања.
Данас

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa