Инфо

19. новембар 2019.19. нов 2019.
Србија на врху листе смртности од меланома у Европи

Србија на врху листе смртности од меланома у Европи

У Србији се годишње региструје око 700 нових пацијаната оболелих од меланома и то је на средини европске листе по обољењима од ове болести, али је Србија у самом врху по смртности од овог карцинома, рекао је данас председник Удружења пацијената оболелих од меланома Саво Пилиповић.

Он је на конференцији за новинаре тог Удружења казао и да се "пацијенти суочавају са бројним проблемима у лечењу, а да је пре свега важно да терапије буду доступне у свим центрима за лечење".

"Нашим пацијентима је већ три године доступна иновативна терапија и оно што није добро јесте да пацијенти који се лече на Војномедицинској академији (ВМА) не могу ту терапију да примају у тој установи, већ на Институту за онкологију и радиологију Србије", објаснио је Пилиповић.

Специјалиста дерматовенерологије на ВМА Жељко Мијушковић рекао је да "пацијенти оболели од меланома не могу да добију комбиновану циљну терапију која се састоји од два лека, која воде дужем преживљавању, као и мањим нежељеним ефектима у лечењу".

"Раније су пацијенти добијали полиохемиотерапију са више лекова као и нежељених ефеката и због тога су брже одустајали од лечења. Код кобиноване терапије пацијенти добијају два лека и имају мање нежељених ефеката", оценио је Мијушковић.

Начелник Клинике за кожне и полне болести ВМА Лидија Кандолф Секуловић, најавила је регионални конгрес посвећен меланому на коме се окупљају удружења пацијената, као и лекари који се баве лечењем меланома у региону.

"Тема конгреса је како унапредити лечење пацијената оболелих од ове болести, као и едукација пацијената како да рано препозању меланом" рекла је Кандорф Секуловић.

Она је казала и да су "од 2017. године иновативни лекови постали доступни и пацијентима у Србији и да је 350 њих лечено имунотерапијом, која се сада примењује и у другој линији терапије".

"Ови нови лекови би требало да се дају превентивно током 12 месеци, код пацијената којима се болест проширила на лимфне чворове", рекла је Кандорф Секуловић.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa