Инфо

19. новембар 2019.19. нов 2019.
У Србији незапослено 25 одсто младих

У Србији незапослено 25 одсто младих

Највиша стопа незапослености младих у региону забележена је у Северној Македонији и она износи 37 одсто (за 2018) а најмања је у Турској (20 одсто), док је у Србији она 25 одсто, саопштила је данас Фондација "Ана и Владе Дивац".

На регионалној омладинској конференцији одржаној у Београду "Млади Западног Балкана и Турске: Нама је потребно више" изнет је податак и да сличну стопу Србији имају и Црна Гора и Албанија, где је стопа незапослености младих 26 одсто у Црној Гори и 23 одсто у Албанији.

У Црној Гори је забележен највећи проценат младих који су напустили средње школе (око пет одсто), док је у Србији најмањи број младих који одустају од средњег образовања, само око један одсто.

Алармантан податак је да је у Црној Гори и Албанији забележен "врло висок број младих људи у затворима" (52 одсто, односно 47,7 одсто у односу на укупан број затвореника).

Када се ради о учешћу младих у политици на конференцији је речено да је у Србији забележено смањење броја младих градоначелника, као и да је мањи број Канцеларија за младе.

"Србија, такодје, бележи најмањи број посланика млађих од 30 година (два одсто)", наводи се у саопштењу.

Сличне бројке су и у Северној Македонији и у Турској, док се у Албанији и Црној Гори тај податак разликује па је у тамошњим парламентима и до шест одсто посланика младјих од 30 година.

"Ипак, једино Србија и Албанија имају младе људе на позицији заменика министара, што је и највиша политичка функција коју млади имају у региону", наводи се у саопштењу.

Истраживање "Индекс партиципације младих" део је активности Мреже омладинских фондова Западног Балкана и Турске, регионалне омладинске мреже која обухвата 20 омладинских организација које се у својим земљама залажу за веће учешће младих људи у јавном животу.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa