Инфо

6. јануар 2020.6. јан 2020.
сатј dnevno.rs

сатј dnevno.rs

Будите Божић Бата

Да ли је Божић Бата синоним за Деда Мраза, његов блиски рођак или је реч о старијем лику детињства кога је временом заменио Деда Мраз, нема потпуно поузданих показатеља. Најчешће се спомиње да су Божић Бата и Свети Никола у ствари исте личности, древни дародавци малишана за празнике, које је касније заменио Деда Мраз. Суштина, ипак, можда није у пореклу, већ у делу, у ономе што они симболишу, а то је празнична радост.

Свако разматрање порекла Божић Бате или Деда Мраза увек је обележено идеолошким или економским епитетима. Неизбежне су теорије завере, "отривања" тајних детаља, покушаја моћних, владара или корпорација, да спроведу у дело неки "опаки" план. У већини незваничних разматрања Божић Бата је сличан Деда Мразу, само мање пуначак, другачије обучен, са другачијим сскладиштем поклона за најмлађе. У облачењу је имао и национална обележја, јер је под именом Отац Божић постојао и другим културама. Божић Бата је, кажу други извори, даровао децу на јутро Божића још у претпрошлом и првој половини прошлог века. То су све претпоставке, можда исправне, можда поптуно погрешне, али вратимо се на суштину.

Није важна националност, идеолошка опредељеност, није важно ништа, вечерас је Бадње вече, сутра Божић, а ноћ пред нама је празнична. Како и колико можете изненадите своје малишане када се пробуде на радосно јутро, нека они у машти створе представу Божић Бате, нека то буде баш ваш лик на кога асоцирају љубав, брига, радост и дар за празник. Можете и певати традиционалну песму: “Иде Божић бата, носи киту злата, да позлати врата, и обоја побоја, и сву кућу до крова”.

Божић Бата је у вама, баш сваком од вас, милијардама који насељавају ову планету. Бар ликови који доносе радост настали у пространствима маште могу да буду заједно, да коегзистирају и Деда Мраз и Божић Бата и сви, радости никада много, сваки дародавац среће је потребан најмлађима и детету у нама.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa