Инфо

26. фебруар 2020.26. феб 2020.
Одрживо управљање енергијом

Одрживо управљање енергијом

Град Шабац као водећи партнер у сарадњи са партенрима из Републике Хрватске Градом Нова Градишка и ЛАГ „Западна Славонија“, реализује пројекат „Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са социјалном сврхом - БИОСОЛ“.

У шабачком Центру за стручно усавршавање у току је тродневни тренинг „Одрживо управљање енергијом“, који има за циљ подршку повећаној употреби одрживе енергије и енергетској ефикасности.

-Едукације које радимо су веома важне не само за грађане него и за институције, јавне организације и секторе цивилног друштва и све значајне чиниоце друштва. Предавања нису само за оне који су већ импелемнтирали неке сегменте из области обновљивих енергија, него и за све оне на које то утиче. До петка смо у Шапцу и веома смо пријатно изненађени стратегијама које постоје. Иако често говоримо да је ово будућност, ипак није, у развијеним земаљама је одавно познато и ми морамо да се окренемо обновљивим изворима енергије, јер ће фосилна ускоро бити потрошена. Због тога је важно да будемо одговорни према себи и животној средини како бисмо подигли квалитет живота на виши ниво- појаснила је Викица Лукић, професорка из консултантске куће “IKT Consulting“ из Задра, тренер.

У оквиру тренинг центра биће основана „Академији за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“ са „паметном собом“ која ће бити отворена за ученике и за јавност како би се упознали и информисали о могућностима и користима исте.

-Један од значаја овог пројекта за Град Шабац је то што ћемо добити академију за обновљиве изворе и енергетску ефикасност, тако што ћемо први у Србији добити акредитован програм везан за обновљиве изворе енергије где ће моћи да се едукују монтери соларних панела, топлотних пуми и кроз стекну нова знања. А то није од важности само за Шабац, него и читав регион - рекао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa