Инфо

13. фебруар 2018.13. феб 2018.
Фабрици: Ускоро низ препорука за унапређење медијске ситације у Србији

Фабрици: Ускоро низ препорука за унапређење медијске ситације у Србији

НИШ, 13. фебруара 2018. (Бета) - Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици рекао је данас у Нишу да ће Европска унија у наредном извештају у априлу дати читав низ препорука како медијска ситуација у Србији може да се унапреди.

На питање новинара да ли је упознат са тиме да је један од локалних функционера у Нишу изјавио да новинари "морају да се притегну", Фабрици је одговорио да није упознат са тим случајем, али да Европска унија врло пажљиво прати ситуацију у Србији када је реч о слободи медија и слободи изражавања.

"Слобода медија и изражавања су један од кључних елемената Европске уније. Реч је о демократији и праву грађана да буду обавештени. То је стандард који Србија мора да поштује", казао је Фабрици.

Он се у нишкој Градској кући састао са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и присуствовао презентацији пројеката које тај град реализује уз помоћ Европске уније.

Фабрици је подсетио да Европска унија финансира неке од врло значајних инфраструктурних пројеката попут ауто-пута од Ниша до бугарске границе, железничке обилазнице Ниш-Брестовац и постројења за пречишћавање отпадних вода.

"Ниш нам је партнер и у области образовања. У сарадњи са Европском инвестиционом банком биће изграђена нова ламела на Електронском факултету и Научно-технолошки парк", изјавио је Фабрици и додао да је културно наслеђе једна од важнијих области у којима Европска унија сарађује са Србијом.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је за изградњу железничке обилазнице око Ниша од Европске инвестиционе банке добијено 73 милиона евра, док ће Европска унија за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода граду бесповратно дати 40 милиона евра.

Булатовић је рекао да је Европска унија обезбедила и 1,3 милиона евра за стамбено збрињавање 50 најугроженијих ромских породица.

Он је додао да ће заједнички тимови града и европских земаља радити на археолошким налазиштима како би културно-историјско благо Ниша било откривено и приказано свету.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa