Инфо

24. март 2020.24. мар 2020.
Кон: Бројеви упозоравајући али нису страшни

Кон: Бројеви упозоравајући али нису страшни

Епидемиолог Предраг Кон оценио је данас да су бројеви потврдјених случајева инфекције корона вирусом у Србији упозоравајући али и додао да "још увек нису страшни".

Он је на редовној конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да имамо пораст броја заражених који није тако нагао да не може да се њиме руководи.

"Ми смо у 19. дану а имамо троје умрлих од којих је двоје имало тегобе или пуно година а што се тиче жене која је умрла а није имала претходна обољења, вероватно је нешто што нема директне везе са инфекцијом али то можемо само да теоретишемо", казао је Кон.

Додао је да и по подацима из других земаља, највећи део инфицираних чине старији од 50 година, а да они најстарији доживљавају најтеже форме болести и смрт.

"Младји ако и доспеју на респиратор углавном то прегурају мада не кажем да неће бити појединачних случајева", рекао је Кон.

Он је најавио да нови агресивни приступ у суочавању са епидемијом подразумева да ће сви укућани неког ко је био позитиван на корона вирус а у кућној изолацији, бити тестирани.

"Стратешка промена је нешто што је потпуно познато у епидемиологији. Сада идемо на тоталну изолацију, ако је до сада била кућна изоалција неког ко је био позитиван и да се стриктно спроводила ту не би било проблема. Ново је да ће сви укућани и контакти бити тестирани, до сада смо пратили ако се појави симптом и то смо сматрали вероватним случајем. Све то даће резултате", казао је Кон.

Заменица директора Инфективне клинике у Београду Ивана Милошевић апеловала је на градјане да не узимају на своју руку лекове за које се тврди да су ефикасни у лечењу корона вируса.

Она је додала да су и у Кини страдали махом старији људи са придруженим боелстима.

"Наравно да постоје изузеци, ми смо сведоци тога. Болест увек може да изненади", казала је заменица директора Инфективне клинике.

Заменица директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић казала је да је суштина новог приступа да се трага за вирусом и да се не дозволи да из особе која тренутно има инфекцију предје на нову, осетљиву особу.

"Вирус једино може да се развија у нашем организиму, ми му пружамо све услове за опстанак", казала је она и позвала градјане да се уздржавају од контаката.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa