Инфо

24. март 2020.24. мар 2020.
Ilustracija RTV

Ilustracija RTV

Влада Србије: Исплата пензија и уз посебна овлашћења

Пензије ће се грађанима сиплаћивати уз посебна овлашћења, као и путем доставе, одлучила је председница Владе Србије Ана Брнабић у консултацији с председником Александром Вучићем, саопштила је данас Влада.

Почевши од уторка, 24. марта, грађани који претходно нису никога овластили за подизање пензија, могу да то ураде посебним овлашћењем за лице које ће у њихово име и за њихов рачун, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред дефинисан износ пензије.

У саопштењу пише да се издавање овлашћења мора обавити "бесконтактно - у сваком тренутку одржавајте безбедну дистанцу од два метара и након доставе пензије извршите дезинфиковање руку".

Пример формулара овлашћења издала је Народна банка Србије, али се оно може саставити и у слободној форми, уз обавезно навођење личних података пензионера и лица које се овлашћује, броја текућег рачуна, назива банке и износа који се исплаћује (бројем и словима). Овлашћење мора бити потписано како би било прихваћено.

Сви пензионери који не овласте друго лице за подизање пензије, треба да позову контакт телефон банке у којој имају текући рачун и да наведу адресу и износ који желе да им се достави, а Пошта Србије ће им по хитној процедури уручити пензије.

Банке ће од данас, 24. марта и самостално контактирати те своје кориснике путем контакт центра или СМС-поруком како би пензионери што раније знали на који начин ће се реализовати исплата.

Детаљну инструкцију за поступање банака приликом исплате пензија издала је Народна банка Србије.

Комплетне трошкове доставе пензија сносиће Република Србија, тако да пензионери неће имати додатне издатке због новонастале ситуације изазване корона вирусом.

Војска Србије и Министарство унутрашњих послова биће на располагању Пошти Србије током расподеле пензија.

Такође, Влада Србије је поручила да сви пензионери који поседују платне картице, могу их предати особи од поверења како би куповала за њихове потребе.

Влада у саопштењу поручује да ће учинити све што је потребно да најстарији грађани не би имали никакву потребу да напуштају своје домове.

"Заштита живота и здравља свих грађана апсолутни је приоритет Владе Србије, која ће наставити да прати развој ситуације изазване корона вирусом и да чини све како би у сваком тренутку била у потпуној служби грађана Србије", пише у саопштењу.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa