Инфо

29. март 2020.29. мар 2020.
Више од 50 особа у Србији прележало инфекцију корона вирусом

Више од 50 особа у Србији прележало инфекцију корона вирусом

Више од 50 инфицираних корона вирусом у Србији прележало је болест пошто су на два теста били негативни на присуство вируса, изјавила је данас Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић - Батут".


Она је у Београду, на редовној конференцији за новинаре у вези са епидемијом вируса, потврдила да је први пацијент у Србији код кога је потврдјено присуство корона вируса отпуштен из болнице као и да је најмлађи пацијент који је био на респиратору скинут са вештачког дисања.

Упитана зашто поједине особе на Инфективној клиници у Београду чекају и до пет дана на резултате тестова при чему се наводно налазе са онима који су позитивни на корона вирус, она је казала да је тријажа у тој здравственој установи таква да се не дозвољава контакт особа које су позитивне са онима који чекају на резултате тестова.

"Немамо регистровану ниједну ситуацију да је неко тако заражен", казала је заменица директора Института Батут.

Одговарајући на исто питање, епидемиолог Предраг Кон казао је да постоји "загушење" али и додао да су тестови једна ствар, а друга да се одради све како би се добили резултати.

"Јесте пренатрпано и боље не може, зато се чека. Јесмо ту у проблему а излазимо из њега колико смо способни. Тестова имамо довољно само је потребно да се добро организујемо", казао је Кон.

Говорећи о односу Српске православне цркве према препоруци да се избегавају причешћа, Кон је рекао да је о томе "струка рекла своје", а да евентуалане забране уводи држава.

"Апелујем да је ово озбиљна болест и да је ризик коришења исте кашичице при причешћу сигурно много већи него да се то не ради", нагласио је Кон.

"Забране са наше стране неће доћи, ми дајемо само препоруке, а забране долазе од власти. Треба јасно разграничити шта су препоруке, а шта одлуке, да ми доносимо одлуке били бисмо власт, а не струка", казао је Кон.

Заменица директора Института "Батут" је навела да медицинска струка контакте код причешћа сврстава у "високоризичне".
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa