Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Кон: Немамо довољно кадра за већи број тестираних

Кон: Немамо довољно кадра за већи број тестираних

У последња 24 сата тестирано је 1.586 особа, али је и даље та бројка испод онога што је најављивано пре десетак дана када се спомињало масовно тестирање од преко 4.500 људи дневно. О постојећим проблемима говорио је др Предраг Кон.

- Полако повећавамо бројке, али немамо толико кадра да бисмо то радили у још већој мери. Друго питање је и врло озбиљно, а то је зашто немамо тог кадра. Ова ситуација јесте ванредна, и то се јасно види свуда. Нама недостаје лабораторијски кадар који је потребан и за унос података, сложена је документација, треба уписивати дијагнозе...- рекао је Кон.
Како је рекао "у оквиру ове припреме урађено је све што је могло да се уради у борби против корона вируса".

- Проширени су капацитети у ванредном стању, и очито смо открили неке ствари које нисмо знали. Ако неко саопштава да може три пута више да уради, а онда се констатује да то ипак не може, шта ћете онда осим да идете даље - додао је Кон.
Др Кисић Тепавчевић је покушала мало да "ублажи" ствари.

- Све особе које су имале индикације су тестиране, једино што због недостатка капацитета некада имамо застоје у анализи онако брзо како бисмо хтели. Завршена је изградња Ковид лабораторије уз помоћ Кине, за викенд би требало да дође машина која ће моћи 2.000 тестова дневно да уради. Надамо се да ће од следеће недеље почети са радом. Када будемо имали веће капацитете, минимално ће бити чекање резултата - рекла је др Кисић Тепавчевић.

Извор: Блиц

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa