Инфо

10. мај 2020.10. мај 2020.
Фото: N1

Фото: N1

Како ће се уписивати прваци и предшколци ове године?

Упис првака, који је због ванредног стања одложен, почиње 1. јуна, а родитељи електронски, до средине маја, могу да искажу интересовање за одређену школу. Од ове године, родитељима је посао олакшан јер документа не обезбеђују сами, већ то ради школа у коју је дете потребно одвести само једном, приликом уписа.

Рачунар или мобилни телефон и наравно интернет - то је за време ванредног стања било неопходно за пријаву деце у предшколске установе. Електронски, своју децу до сада је пријавило више од 36.000 родитеља, без страха да ће можда зафалити неки папир.

"Није потребно да родитељи прикупљају ниједан документ већ комплетно завршавају услугу на порталу елекронске управе јер ми по службеној дужности прибављамо податке из матичне књиге рођених, податке о пребивалишту и о томе да ли су родитељи запослени тако да предшколске установе електронски добијају све податке", рекао је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Како ће родитељи који немају интернет или нису електронски писмени да пријаве своје дете у вртић?

"Ми смо направили посебне тимове који су родитељима који се не сналазе на интернету помагали да изврше пријаву и сада позивамо све који ће тек да искористе Е-услугу да се јаве да им помогнемо, а следеће недеље ће се отворити и шалтери па уколико неко жели на класичан начин да пријави дете, то ће моћи да уради али ће такође морати да прикупља сва документа која иначе не морају да се прикупљају", додаје Јовановић.

Додатну документацију, упркос електронској пријави, ипак морају да прикупљају и лично достављају самохрани родитељи, али и родитељи деце ометене у развоју, као и они који су корисници неког облика социјалне заштите.

Предлог је да се и то, уколико је могуће, достави електронски. Е-упис у вртиће за све је омогућен тек ове године, а са електронским уписом првака сви родитељи упознати су још прошле. Од ове им је доступна нова услуга.
RTS

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa