Инфо

29. мај 2020.29. мај 2020.
Фото:Схуттерстоцк

Фото:Схуттерстоцк

Добре плате у Србији: Послови од 1000 €, а нема ко да ради

Висина плате је често пресудан фактор, који раздваја "пожељна" од "непожељних" занимања, али има послова за које је изузетно тешко наћи раднике у Србији, чак и када се нуди добра зарада.

За неке од послова за које следи месечна зарада у противвредности од 700 па све до 2500 евра изузетно је тешко наћи раднике: док се за неке позиције и не пита за образовање, у другима је важно искуство, вештина или спремност да се на неколико месеци живи ван свога пребивалишта.

“Цалл центри нуде зараде од 700 до 800 евра месечно у динарској противвредности, али је предуслов добро познавање језика који није енглески. Изузетно су тражени они који познају немачки језик, толико да могу да воде квалитетну усмену конверзацију, али послодавцима није лако да пронађу такве кадрове на нашем тржишту”, каже Милош Турински са портала Инфостуд.

Пастири и берачи малина

Међу занимањима за која нису потребне никакве квалификације, према висини потенцијалне зараде истичу се послови пастира и берача малина.

Пастири могу да зараде и до 1000 евра месечно, док берачи малина могу да зараде и 2.500 до 3.000 динара дневно у сезони.

“Проблем је у томе што оба посла захтевају измештање из свога пребивалишта на неколико месеци, а понекад и до пола године. Због тога, упркос потенцијалној заради, никада нема довољно заинтересованих за овакве послове”, објашњава Турински.

Мајстори грађевинске струке

“На домаћем тржишту изузетно се тешко долази до добрих тесара, столара, керамичара, нема водовоџија, гипсара, паркетара”, упозорава Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије.

“Ако квалитетно раде, што је једини предуслов да буду ангажовани, у Србији могу да зараде од 1.500 до 2.300 евра месечно, али зато у иностранству добијају најмање дупло, па се највећи број правих мајстора одавно иселио”, објашњава Родић зашто више нема професионалаца по којима је домаћа грађевина некада била позната широм света.

Сениор програмери

Искусни програмери су најважнији ресурс сваке успешне ИТ компаније, и зато ће многе учинити све да их задрже.

“То је разлог зашто њих има изузетно мало на тржишту, без обзира колику плату да им нуде послодавци”, каже Милош Турински.

Према подацима Националне службе за запошљавање, тржиште је увек “гладно” и мање искусних а дипломираних инжењера ИТ технологија, али и инжењера електротехнике, рачунарства и електронике.

Возачи Ц, Д и Е категорије

Док се возачи Б категорије лако налазе, домаћи послодавци много дуже чекају да запосле оне са Ц, Д и Е дозволом, односно лиценциране за транспорт путника и терета.

“Код возача којима треба поверити аутобус са путницима или камион са вредном робом пресудно је искуство, које се највише цени и најбоље плаћа. У нашој земљи се, међутим, плате возача у државним фирмама крећу око 500 евра, па они када стекну искуство одмах одлазе у иностранство, где су примања у њиховој професији и пет пута већа”, каже Милош Турински са Инфостуда.

Извор: Портал Нова С Милица Рилак

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa