Инфо

6. јун 2020.6. јун 2020.
На данашњи дан рођен је Пушкин

На данашњи дан рођен је Пушкин

На данашњи дан 1799. године рођен је руски писац Александар Сергејевич Пушкин, зачетник руског реализма, један од највећих лиричара светске књижевности.

Александар Сергејевич Пушкин био је руски књизевник. Многи га сматрају за најбољег руског песника и оца модерне руске књижевности. Пушкин је међу првима у Русији почео да пише народним језиком и дистанцирао се од романтичарске књижевности популарне у западној Европи. Направио је стил који је мешао сатиру, романтику и драму.

Пореклом из старе, али осиромашене племићке породице. У раном детињству о њему су се старале дадиље и учитељи француског језика. Знање језика је развијао међу члановима нижих слојева. 1811. године је примљен у елитну гимназију у Царском селу, коју је похађао до 1817. године. Након школе, обезбедио је место у Савету спољних послова у Санкт Петербургу.

Песник бунтовног духа, често је био на удару цензора, због чега је био прогнан из престонице на југ Русије. Умро је у 38. години од рана задобијених у двобоју с једним француским авантуристом, чему су претходиле бројне сплетке високих кругова руског друштва. Дела: романи у стиховима "Евгеније Оњегин", "Гроф Нулин", "Кућица у Коломни", драме "Борис Годунов", "Русалка", прозна дела "Пикова дама", "Капетанова кћи", "Египатске ноћи", "Приповетке покојног Ивана Петровича Белкина", мале трагедије у стиховима "Гозба за време куге", "Витез-тврдица", "Камени гост", "Моцарт и Салијери", поеме "Цигани", "Полтава", "Бронзани коњаник", "Гаврилијада", "Руслан и Људмила", "Кавкаски заробљеник", бајке у стиховима "Бајка о цару Салтану", "Бајка о рибару и рибици", "Бајка о попу и слузи његовом Балди".


Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa