Инфо

24. јун 2020.24. јун 2020.
ДЈБ тражи понављање избора

ДЈБ тражи понављање избора

Покрет Доста је било (ДЈБ) саопштио је данас да захтева од председника Републичке изборне комисије (РИК) Владимира Димитријевића да, због великог броја уочених неправилности на сајту РИК-а у објављеним записницима са бирачких места, предузме мере на заштити не само изборне воље градјана већ и јавног поретка Србије.

Они сматрају да је РИК дужан да поништи изборе на свим местима на којима су примећене неправилности.

"Председник РИК-а Владимир Димитријевић такодје је дужан да о свему овоме обавести надлежно тужилаштво како би се утврдило које НН лице је фалсификовало записнике и самим тим извршило кривично дело", пише у саопштењу ДЈБ.

Како су из ДЈБ навели у само једној градској општини Чукарици, из објављених записника се "јасно види" да су сва бирачка места затворена у 20 часова, као и да је бирачки одбор завршио са својим радом такодје у 20 часова.


"Како је и теоретски немогуће да је у питању идентична случајна грешка различитих лица у различитим бирачким одборима, постоји основана сумња да је једна особа извршила сачињавање свих записника што отвара и више него основану сумњу да је то исто лице и уписало нетачне резултате гласања у записнике", пише у саопштењу овог покрета.

Они наводе и да је иста ситуација и са многим другим записницима из, на пример, Шида, као и београдске општине Вождовац, како тврде, очигледно је да оваквих примера има и по целој Србији.

"У многим записницима недостаје и податак када су бирачка места затварана, што онемогућава и утврдјивање почетка рока за изјављивање приговора у циљу заштите изборног права градјана", наводе у саопштењу.

Како додају, изборни материјал у РИК је пристизао са "невидјеним кашњењем које може да се мери у десетинама сати".

"То такодје отвара сумњу да записнички констатовани резултати нису веродостојни и да не представљају изборну вољу градјана", истакли су у ДЈБ и додали: "Сви ови поступци и неправилности које смо утврдили, прете да угрозе комплетан изборни процес јер је очигледно да не представљају изборну вољу градјана. Суверенисти ће наставити да броје гласове, а поднели смо и 2700 приговора на неправилности за исто толико бирачких места у Србији".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa