Инфо

7. јул 2020.7. јул 2020.
Изабрана најбоља дигитална решења која симболизују две деценије развојне сарадње између Немачке и Србије

Изабрана најбоља дигитална решења која симболизују две деценије развојне сарадње између Немачке и Србије

Поводом обележавања 20 година Немачко-српске развојне сарадње, одржан је први део изазова „Оpen Innovation Lab“, а након овог дводневног виртуелног такмичења одабрана су четири тима која ће током лета развијати дигитална решења, с циљем да на иновативан начин представе позитивне резултате сарадње Немачке и Србије у претходне две деценије. Изазов који је укључио српску технолошку и стартап заједницу организовала је Амбасада Савезне Републике Немачке у Београду заједно са својим партнерским организацијама, Немачко-српском иницијативом за одрживи раст и запошљавање, GIZ-ом и Немачком развојном банком (KfW), а у сарадњи са Стартитом.

„Оpen Innovation Lab" осмишљен је с циљем обележавања јубилеја - 20 година развојне сарадње између Србије и Немачке. Како бисмо свима приближили и представили оно што радимо, дошли смо на идеју да организујемо изазов дигиталних решења. Она би требало да представе позитивне резултате 20-годишње сарадње током које смо се, у складу са одлукама српске и немачке владе, фокусирали на три тематске области: одрживи економски развој и запошљавање, животну средину, као и демократију, цивилно друштво и јавну управу. Од почетка развојне сарадње до сада, Немачка влада је Србији донирала 2.1 милијарду евра, што је чини највећим билатералним донатором Србије“, истиче Леони Рајмерс, шеф одељења за економски развој Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду.

„Оpen Innovation Lab“ изазов одвијао се на онлине платформама 3. и 4. јула у неколико етапа. Учествовало је укупно девет тимова, које је претходно одабрала комисија сачињена од представника Амбасаде Савезне Републике Немачке, GIZ-а и КfW-а. За прилику да раде на реализацији најбољег дигиталног концепта надметало се четири тима из Београда, три из Ниша и по један тим из Новог Сада и Шапца. Они су током два дана уз помоћ ментора развијали техничко решење за причање приче о 20 година развојне сарадње ове две земље, као и прве прототипе.

На крају другог дана, тимови су пред жиријем представили концепте, након чега је донета одлука која ће четири тима поделити наградни фонд од 10.000 евра и наставити да даље раде на својим пројектима.

Најоригиналније идеје понудили су тимови „Futuring“ из Београда и „Sons of pitches“ из Ниша који деле прво место, а друго место деле два тима из Београда „Dream Media Group“ и „Presta“. Ова четири тима имаће прилику да развијају своје предлоге до септембра, када је планиран завршни догађај и додела награда.

Поред обележавања јубилеја развојне сарадње између Србије и Немачке и представљања резултата те сарадње, циљ овог изазова је и подстицање развоја српске технолошке и стартап заједнице, како би се појединци додатно мотивисали да се у њу укључе.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa