Инфо

10. јул 2020.10. јул 2020.
Вучић: Неприхватљиви, немогући и нерални захтеви Приштине

Вучић: Неприхватљиви, немогући и нерални захтеви Приштине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу да је Србија спремна за наставак дијалога али да су захтеви које је на данашњем видео самиту изнела приштинска страна немогући, нереални и неприхватљиви.

Албанска страна је изашла са захтевима који се односе на очување територијалног интегритета Косова и уставне организације Косова, на трајно узајамно признање, чланство у УН и да Косово признају чланице ЕУ које то нису учиниле, а потом би се бавили несталима и ратном штетом, рекао је Вучић телевизији Пинк после видео конференције о Косову.

"Ја сам рекао да је Србија спремна да разоговара али да не прихвата ултиматуме и наређења", додао је Вучић.
У Паризу је данас одржан видео самит о односима Србије и Косова на којем су учествовали председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Србије Александар Вучић, премијер Косова Авдулах Хоти, високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.
Вучић после Париза треба да путује у Брисел, где у недељу с премијером Косова Авдулахом Хотијем има заказан наставак дијалога уз посредство ЕУ, који је у прекиду од новембра 2018. године. Вучић се до сада није састајао с Хотијем, који је 3. јуна постао премијер Косова.

Најављено је да ће на том састанку бити обновљен рад на постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Србије и Косова који треба да обухвати сва отворена питања.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa