Инфо

4. август 2020.4. авг 2020.
Истраживање порекла вируса

Истраживање порекла вируса

Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила да је припремни тим за истраживање порекла епидемије корона вируса завршио мисију у Кини и да припрема слање веће групе стручњака у област из које се епидемија проширила по свету. Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да ће међународни тим стручњака отићи у кинески град Вухан, у којем је, како се верује, епидемија избила крајем прошле године, преноси Асошиејтед прес.

"Припремни тим СЗО који је био у Кини завршио је мисију која ће бити темељ за даље заједничке напоре на утврђивању порекла вируса. Епидемиолошка проучавања ће почети у Вухану како би био утврђен могући извор инфекције првих случајева", казао је Гебрејесус.

Додао је да ће "докази и хипотезе" које настану из рада бити темељ за даља дужа проучавања.

Претпоставља се да је зараза корона вирусом потекла с пијаце из кинеског града Вухана на којој се продају разне животиње. Научници теже да утврде порекло вируса и како је он могао да пређе са животиња на људе у децембру. Они углавном одбацују спекулацију да је корона вирус направљен у лабораторији института за вирологију у Вухану.

У свету је зараза корона вирусом потврђена код више од 18,3 милиона људи, од којих је умрло више од 695.000.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa