Инфо

5. август 2020.5. авг 2020.
Бета

Бета

Потрошачи у Србији од месних прерађевина најчешће купују шунку и саламу

Потрошачи у Србији од месних прерађевина најчешће купују шунку и саламу, показало је истраживање Центра потрошача Србије (ЦЕПС).

Истраживање је спроведено у јуну у Београду, Нишу и Новом Саду.

Како је саопштио ЦЕПС, потрошачи неколико пута недељно конзумирају највише шунку (43,4 одсто испитиника) и саламу (33,8 одсто), затим трајне кобасице (24,9 одсто), паштете (24 одсто) и виршле (13,2 одсто).Испитаници немају јасне методе прикупљања података о квалитету производа, као ни критеријуме за процену квалитета.

Више од половине испитаника не чита пажљиво списак састојака уз образложење да не зна како да процени те информације.

Највише се информишу од пријатеља (65,6 одсто), затим путем медија (59,6 одсто), преко чланова породице (47,3 одсто) и тако што прочитају неку информацију на друштвеним мрежама (39,5 одсто).

Најмање се информишу од стране стручњака, само 15,6 одсто испитаника је изабрало ту опцију, а ниједан испитаник није навео да прати неки портал који се бави темом квалитета намирница и исхране.

"Интересантан је податак да су баш виршле производ који испитаници повезују са пријатним емоцијама оброк који укључује виршле их подсећа на лепе, растерећене, пријатне тренутке из детињства, на пример, на вртић, дане проведене код бабе и деде или на студентске дане", рекла је председница ЦЕПС-а Вера Вида.

Према ставовима и мишљењу потрошача који бирају виршле, најчешће се опредељују за виршле Карнекса (Царнеx) због квалитета, а које су по спроведеном истраживању од пет понудјених и водећих производјача на територији Србије, истовремено и најпродаваније (28,4 одсто).
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa