Инфо

5. август 2020.5. авг 2020.
Све мање првих прегледа

Све мање првих прегледа

Нумеричке вредности говоре о позитиним токовима у борби са ширењем вируса Ковид 19. Како је истакнуто на редовној конференцији Градског штаба за ванредне ситуације, присутан је тренд смањења првих прегледа, као и задовољавајући резултати у пролонгирању контролних прегледа.

- У Шапцу је регистровано 13 новооболелих, 11 у Дому здравља "Др Драга Љочић", два у Општој болници. Од 158 прегледаних, само у 33 случаја говоримо о првим прегледима, што је значајно умањење у односу на јучерашњих 79. Што се тиче контоле особа у самоизолацији, од 693 контолисане, 684 су проверене телефоном, девет ненајављеним посетама и нису забележени случајеви кршења мера самоизлоације. Комунална милиција је уручила 50 решења санитарне инспекције - рекао је начелник Градске управе Милан Васић.

Иако су показатељи добри, највећа опасност је опуштање суграђана. Само максимално одгововорним понашањем, понашањем у интересу сопственог и здравља најближих, борба ће бити успешна, навела је директорка шабачког Дома здравља др Јасмина Станковић.

-Охрабрује пад броја првих прегледа и пораст процентуални у том односу оних који се ретестирају. Стигли су резултати тестова од понедељка 3. августа. Од 134 тестирана имамо 16 позитивних тестова, међу којима и пет позитивних тестова ретестираних особа и 11 новооболелих. Напоменула би да је било 98 ретестирања, док пет позитивних ретстова говори да пролонгирање ретестирања за неколико дана, у односу на уобичајене две недеље, даје добре резултате, односно даје мање позитивних, ретестираних особа - наглашава др Јасмина Станковић и одбацила оптужбе које је на рачун Дома здравља да је превише тестова потрошено у првом кризном периоду.

-Ми смо радили по алгоритму усвојеном 22. априла, а он је предвиђао PCR тестове не само за оне који су симптомима суспектни на Ковид 19, већ и за оне који треба да буду хоспитализовани по другим основама, за контакте, за радно ангажоване људе, за оне који треба да буду примљени у домове за старе. У таквој ситуацији логично је очекивати много негативних тестова - додала је др Станковић.

Градски штаб за ванредне ситуације упутио је допис републичком Кризном штабу у којем говори о мерама које су предузете на подручју наше локалне самоуправе, попут ограничења рада угоститељских објеката, затварању одређених објеката, међу којима су затворени и отворени базени, али и питањем да ли се исте мере примењеују и поштују на подручју суседних локалних самоуправа, уз упозорење да не примењивање истих мера угрожава безбедност и број заражених у Шапцу. Како су навели у Градском штабу, допис је упућен и очекују одговор.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa