Инфо

8. август 2020.8. авг 2020.
фото: 013info.rs

фото: 013info.rs

Аранжмани вреде и када агенција банкротира

Туристичке агенције, уколико се исписују из регистра, дужне су да све уговорене аранжмане реализују, рекао је директор Yuте Александар Сеничић.

Недавно је осам туристичких агенција затражило испис из регистра организатора путовања, објавило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а Сеничић истиче да до сада нема информација да ће те агенције престати да раде.

-Закон омогућава, да привредно друштво остане да ради нормално као посредник у туристичким услугама. Моћи ће само да продају туђе аранжмане, а не да их производе - изјавио је Сенчић за Тањуг и додао да ће ове агенције имати обавезу да реализују путовања по заменским ваучерима, када путници буду хтели и то буде било могуће.

Подсећамо, Влада Србије донела је уредбу о заменским путовањима тзв. ваучерима, којима путници који су раније уплатили аранжмане могу да изаберу нов аранжман који ће се реализовати до 31. децембра 2021. године.

-Не треба унапред причати да ли ће банкротирати. Свакако је ситуација јако тешка али битно је да путници знају да заменски ваучери имају покриће у основним полисама осигурања које сваки организатор путовања мора да поседује - рекао је Сеничић и додао да у зависности од величине агенције и броја путника, полисе се крећу од 200.000 до 400.000 евра.

Према његовим речима уколико ипак дође до неког банкрота туристичких агенција путници ће бити упућени на осигуравајуће друштво које је издало полису осигурања.

У регистру организатора путовање је тренутно више од 480 агенција, а процењује се да је тренутно на тржи[ту око 350.000 ваучера за заменска путовања.
daljine.rs

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa