Инфо

23. октобар 2020.23. окт 2020.
ДС: Заступамо вредности антифашизма

ДС: Заступамо вредности антифашизма

На данашњи дан, 23. октобра 1944. године, преостали немачки војници напустили су Шабац. Након четири године окупације Шабац је ослобођен од непријатељских војника. Истог дана, припадници нове ослободилачке војске ушли су у град.

Значај овог датума не сме да остане избрисан у сећању данашањих Шапчана , и то пре свега поштујући сећање на жртве које су у тој борби положене, а које се мере у хиљадама. Антифашистичка борба је светао пример вредности и опредељења тадашње генерације наших предака, која се показала цивилизацијски исправном. Стога је 23. октобар, симболички датум којим треба да се поносимо.

Нажалост, овај датум није означио и крај трагедије за онај део Шапчана који ће злу коб Другог светског рата осетити у међусобицама које нису мимоишле ни Шабац у месецима након формалног завршетка рата у Шапцу и околини. Оне су подсетник на тешко бреме политичких нетрпељивости и сукоба између нас самих, чији се континуитет може пратити од самих почетака успостављања модерне српске државности почетком 19. века. Демократска странка заступа вредности антифашизма, исто колико и политичке културе и неговања права на различито политичко мишљење. Свако деловање у супротности са овим начелима показало се погубно по друштво и државу. Чврсто истрајавајући на том путу, свим Шапчанима и Шапчанкама честитамо Дан ослобођења Шапца од фашизма, 23. октобар.

С поштовањем,
ГрО ДС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa