Инфо

27. октобар 2020.27. окт 2020.
фото: www.posnajela.rs

фото: www.posnajela.rs

Света Петка

Српска православна црква и православни верници обележавају данас дан посвећен Светој Петки, Параскеви, светитељки која је живела у 11. столећу.

Рођена је на обали Мраморног мора, у граду Епиват који је онда био део Византије, а данас припада Турској и носи назив Селимпаша. Потицала је из имућне и Богу предане породице. Брат јој се замонашио као млад, док је она од ране младости живот посветила вери. После смрти родитеља одлучује да напусти породични дом и одлази у Свету Софију где се замонашила и добила име Параскева. Одлази потом у Јорданску пустињу где до старости живи аскетским животом. Пред смрт се у сну Параскеви јављају анђели који јој казују да се врати у родни град где је и умрла.

Сахрањена је, најпре, на градском гробљу, а потом су посмртни остаци пренесени у храм Светог Петра и Павла у Епивату. Пред најездом Османлија, најпре се селе у Трново, Видин, Брус, Влашку, Београд где долазе на молбу Кнегиње Милице Бајазиту, а Сулејман величанствени их враћа по освајању Београда. На молбу молдавског владара, у 17. веку, мошти долазе у Јаши где су и данас налазе, осим два прста која су на Калемегдану у цркви посвећеној Светој Петки.

У црквеном календару је данашњи празник означен црвеним словом, а многе породице га обележавају као Крсну славу. У Србији постоји неколико извора посвећених Светој Петки, један од њих је и на Калемегдану.

Свима који данас славе, честитамо Славу и желимо да дан проведу у миру и хармонији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa