Инфо

28. октобар 2020.28. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Блиц: Убудуће у Србији порез и на подруме, шупе, котларнице

Министарство финансија Србије припремило је измене Закона о порезима на имовину, а једна "мала" промена значи да ће грађани и фирме убудуће плаћати одвојено порез и на такозване "помоћне објекте", пише "Блиц".
Ова група некретнина врло је широко дефинисана, па ту спадају и подруми, шупе за смештај огрева, бунари, резервоари, котларнице, зграде за смештај животиња, амбари, па чак и надстрешнице са основом већом од 10 квадратних метара, које су самостални објекти, наводи лист.

Ти објекти претходно су били опорезовани заједно са објектом коме служе, а сада су поистовећени са гаражама.

Како наводе из Министарства финансија, предложеним изменама и допунама Закона заправо може и да се смањи пореско оптерећење за помоћне објекте и прошири пореско ослобођење за објекте намењене за примарну пољопривредну производњу.

Нови порез на имовину обвезници ће плаћати, како је предложено, почев од пореских решења за 2021. годину, дакле од 2022.

"Оно што је важно јесте да ће висина пореза за новоуведену категорију помоћних објеката бити утврђена на основу просечне цене квадратног метра гаража и гаражних места у конкретној општини, јер је овај намет у надлежности локалних самоуправа", пише "Блиц".

То практично значи да ће порез на подрум, шупу или котларницу на елитној локацији у престоници зависити од цене гаража на овој општини.

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину је на јавној расправи до 4. новембра.


Извор Бета

Најновији број

26. новембар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa