Инфо

28. октобар 2020.28. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Министарство финансија Србије: Неће бити повећан порез на помоћне објекте

Министарство финансија Србије је данас негирало да ће предложеним изменама и допунама Закона о порезу на имовину бити повећан порез на помоћне објекте и објекте намењене пољопривредној производњи.

Повод реаговања Министарства су написи у медијима да ће од Нове године бити опорезовани подруми, шупе, бунари, котларнице, базени, штале, сушаре, рибњаци, "па чак и надстрешнице које покривају површину већу од десет квадрата".

Те непокретности су, како је саопштило Министарство, и сада предмет опорезивања, а предложеним законским изменама ће бити смањени порези на помоћне објекте и проширено пореско ослобођења за објекте намењене примарној пољопривредној производњи.

"Применом садашње законске одредбе нема основа да обвезници пореза на имовину који не воде пословне књиге, на пример грађани, остваре пореско ослобођење за објекте намењене за примарну пољопривредну производњу, ако та лица истовремено нису и обвезници пореза на доходак грађана на приходе од пољопривреде и шумарства", наводи се у саопштењу.

Предлажено је да сви обвезници који не воде пословне књиге, могу да за објекте намењене примарној пољопривредној производњи остваре пореско ослобођење само ако ти објекти нису уступљени другом лицу уз накнаду, на период који у току 12 месеци траје дуже од 183 дана.

По тумачењу Министарства финансија, објекти који су у функцији главног објекта (осим гаража) разврставани су у исту групу и опорезовани као објекат у чијој су функцији.

Предложено је да помоћни објекти буду разврстани у исту групу са гаражама (које су такође помоћни објекти). То би омогућило да се пореска основица за те објекте утврђује применом просечних цена гаража и помоћних објеката у истој зони, чиме би се, како је истакнуто, смањио порески терет за те објекте.

Порез на имовину је јавни приход локалних самоуправа на чију иницијативу су и предложене измене Закона о порезу на имовину, навело је Министарство финансија.

Министарство је додало да ће предложени начин опорезивања смањити порески терет за обвезнике, односно проширити пореска ослобођења, што ће, иако ће смањити приход јединица локалних самоуправа, допринети доследнијем опорезивању сразмерно економској моћи обвезника.

Извор Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa