Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Бета

Бета

ЕБРД обезбедила 20 милиона евра за компаније и локалне самоуправе у Србији

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) објавила је данас да је обезбедила кредит од 20 милиона евра банци Интеза Београд за подршку компанијама и локалним самоуправам у Србији, како би се избориле са економским последицама пандемије корона вируса.

ЕБРД је прецизирао да је реч о каткорочном финансирању, који је део одговора те финансијске институције на утицај корона вируса на привреду, а ради јачања отпорности локалне економије.

Средства ЕБРД-а намењена су за потребе ликвидности компанија, малих предузећа и локалних самоуправа у Србији које имају пад активности и промета.

"ЕБРД наставља да увећава финансирање локалног пословања преко својих изванредних партнерских банака, како би одржала пословање и сачувала радна места. Са новим финансирањем за банку Интезу, наша средства за реалну економију у Србији, а која се обезбеђују од крердитора, приближавају се износу од 400 милиона евра само ове године", казала је регионална директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи.

Извршна директорка банке Интеза Београд Драгиња Ђурић је рекла да се новом кредитном линијом од 20 милиона евра наставља сарадње са ЕБРД-ом, који је дугорочни партнер те банке.

"Веома смо задовољни што можемо можемо да помогнемо средствима да боље превазиду негативне последице корона вируса на њихово пословање и тако допринесу економском опоравку економије", рекла је она.

Ђјурић је подсетила да је банка Интеза до сада ставила више од 288 милиона евра на располагање грађанима и предузећима у Србији путем уговора о кредитној линији заједно са ЕБРД.

У саопштењу је наведено и да је ЕБРД је водећи институционални инвеститор у Србији који је до данас уложио више од 6,3 милијарде евра у 277 пројеката у земљи.

Истакнуто је да се ЕБРД фокусира на подршку развоју приватног сектора, унапређењу јавних комуналних услуга и на укупној транзицији ка зеленој економији.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa