Инфо

19. март 2018.19. мар 2018.

Трансплантација матичних ћелија: нада за мултиплу склерозу

Међународно испитивање показало је да трансплантација матичних ћелија може да донесе велике позитивне промене за многе оболеле од мултипле склерозе, изјавили су лекари који су учествовали у тој анализи
Резултати међународног испитивања показују да та трансплантација може да заустави болест и ублажи симптоме, преноси данас Би-Би-Си (ББЦ).
Процедура се састоји у томе да се уништи имуни систем пацијента помоћу лекова за рак и систем се затим поново подигне помоћу трансплантације матичних ћелија.
Нешто више од 100 пацијената учествовало је у испитивању у болницама у Чикагу, САД, Шефилду у Британији, Упсали у Шведској и Сао Паолу у Бразилу.
Сви су они имали мултиплу склерозу са смењивањем периода враћања болести и дуготрајног повлачења знакова обољења, односно ремисије.
Привремени резултати објављени су на годишњем састанку Европског друштва за трансплантацију костију и коштане сржи у Лисабону.
У испитивању су пацијенти добијали или терапију лековима или трансплантацију матичних ћелија терапијом ХСЦТ.
Пацијенти у групи која је примала трансплантиране матичне ћелије приметили су смањење онеспособљења, док су се симптоми погоршали у другој групи.
После годину дана забележен је само један случај враћања болести у групи која је третирана матичним ћелијама у поређењу са 39 из друге групе која је примала лекове.
После праћења пацијената у просеку три године, трансплантација није успела код три од 52 пацијента (шест одсто), у поређењу са 30 од 50 пацијената (60 одсто) из контролне групе која је третирана лековима, преноси ББЦ.
Професор Ричард Берт, водећи истраживач на универзитету Нортвестерн у Чикагу рекао је за ББЦ да су подаци "запањујући" у прилог трансплантације у односу на најбоље расположиве лекове.
"Неуролошка заједница била је скептична око ове терапије, али ови резултати ће то променити", рекао је Берт.
У третману се користи хемотерапија да се уништи оштећени имуни систем и затим се матичне ћелије узете из крви и коштане сржи пацијента поново убацују. Ове ћелије нису погођене мултипла склерозом и оне поново и зграде имуни систем пацијента.
Професор Базил Шарок, неуролог у болници Ројал Холамшир рекао је да су истраживања још у прелазној фази, али ако се узме то у обзир, да је ово најбољи резултат који је видео у било ком испитивању за мултиплу склерозу.
Лекари указују да овај третман не одговара свим пацијентима са мултиплом склерозом и да процес може да буде тежак, укључујући хемотерапију и неколико недеља изолације у болницама.
Докторка Сузана Колхилхас рекла је да ће трансплантација матичним ћелијама ХСЦТ ускоро бити призната као установљен третман у Енглеској и да ће тада приоритет бити да се осигура да пацијенти којима то може да помогне добију ту терапију.
Мултипла склероза је хронична запаљенска болест централног нервног система, а процењује се да од ње у Европи болује око 700.000 људи, од којих је око 75 одсто жена. У Србији од мултипле склерозе болује око 7.000 људи.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa