Инфо

22. новембар 2020.22. нов 2020.
фото: сајт Н1 (Андреј Исаковић AFP)

фото: сајт Н1 (Андреј Исаковић AFP)

Данас сахрана Патријарха Иринеја

Патријарх Иринеј биће сахрањен данас у крипти храма Светог Саве на Врачару, која је предвиђена као загробно место и за све будуће поглаваре Српске православне цркве (СПЦ).

Синод СПЦ је најавио да ће заупокојену литугрију у 9.00 служити митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење више архијереја, свештенства СПЦ и гостију из других помесних православних Цркава, као и да ће се током ње обратити епископ бачки Иринеј, члан Синода.

У наставку литургије биће служено опело.

Планирано је да се беседама од патријарха Иринеја опросте и старешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић, митрополит Хризостом, као и председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Синод је поручио грађанима да ће се СПЦ током молитвеног испраћаја патријарха Иринеја стриктно придржавати мера које су због тешке епидемиолошке ситуације прописали надлежни државни органи, као и да је због тога обезбеђен директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије.

Такође, Синод је саопштио да, у складу са Уставом СПЦ, преузима дужности патијарха, а да ће председавати митрополит Хризостом, који је и најстарији по чину у овом телу.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке изабран је епископ шумадијски Јован.

Патријарх Иринеј је 56. поглавар СПЦ, јер су то прво били архиепископи, почевши од Светог Саве, а 45. је патријарх, за којег је изабран 22. јануара 2010, на Сабору СПЦ у Београду.
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa