Инфо

25. новембар 2020.25. нов 2020.
фото: Глас Подриња

фото: Глас Подриња

Значај обновљивих извора енергије на свима пријемчив начин

Три године у Шапцу, односно 11 година у Европи и Србији приређује се манифестација "Европска ноћ истраживача", а ове године овдашњи организатор, Центар за стручно усавршавање одлучио је да данас представи грађанима пројекат "Биосол", као пример добре праксе.

Сегменти пројекта сарадње два града, односно две државе, представљени су у оквиру дела Е кутак.

-Пројекат је финансиран средствима Европске уније и ми смо желели да на овај начин представимо све оно што је наш град добио кроз пројекат "Биосол". То су електрични аутомобил, "паметна" клупа која омогућава пуњење мобилних уређаја, као и један посебан експонат који ми имамо и у Парку науке, а то је соларна школица. Реч је о свима познатој дечјој игри где деца скачићи по пољима генеришу енергију и на тај начин генеришу струју - истакла је Тамара Пeјић, стручни сарадник у Центру за стручно усавршавање.

фото: Глас Подриња


Пројекат обухвата могућности употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са социјалном сврхом- BIOSOL, а реализују га Град Шабац као водећи партнер у сарадњи са Градом Нова Градишка и Локалном акцијском групом "Западна Славонија". Како је нагласио председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, презентација на Тргу шабачких жртава представља добар начин да се Пројекат, али и значај обновљивих извора енергије представи младима.

-Окончана је, за нас, једна изузетно важна фаза пројекта "Биосол", опремили смо Академију за енергетску ефикасност демонстрационим моделима који служе за едукацију наших најмлађих суграђана, али не само њих, него и за едукацију незапослених особа, из области обновљивих извора енергије. У оквиру опремања Академије, ми смо набавили један електрични аутомобил који треба да демонстира на који начин иде аутомобилска индустрија и како треба да изгледа будућност аутомобила и превоза. Ту су и паметне клупе и разне игрице које би требале да привуку пажњу деце и да налакши и њима прихватљив начин објасне како функционишу обновљиви извори енергије и зашто су они толико битни - рекао је Немања Пајић и додао да ће концепт Академије за енергетску ефикаснист, јединствене у Србији, заживети током 2021. године

- Наредне године ће бити акредитовани сви семинари који требају у овој академији и да се похађају. Оно што је нама такође значајно, а преплићу се разни европски пројекти у оквиру пројекта "Seed step 3", који финансира Аустријска развојна агенција, урадиће се један додатни анекс у тренинг центру где треба да се и налази Академија, тако да ће се сви ови демонстрациони модели, све ово што смо ми урадили у оквиру пројекта "Биосол" управо наћи у том једном новом објекту који ће бити прилагођен за похађање свих ових семинара, како за наше младе, тако и за незапослена лица. Ми смо Пројекат искористили како би установили Академију, а она ће по успостављању наставити да живи сама за себе, што и јесте одлика европских пројеката да имамо у оквиру њих пројекте који су одрживи, који ће наставити да функционишу и када формално престане функционисање пројекта.

фото: Глас Подриња


Када је у питању манифестација "Ноћ истраживача", која траје од 23. до 27. новембра, због актуелне епидемиолошке ситуације све своје програме организатори су преместили на ју тјуб платформу и сви догађаји ће бити представљени на овај начин.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa