Инфо

25. новембар 2020.25. нов 2020.
Image by Tumisu from Pixabay

Image by Tumisu from Pixabay

Међународни дан борбе против насиља над женама

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља.

Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици. Овим датумом у Републици Србији почиње и акција „16 дана активизма” која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права.

Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права. Подаци показују да су једна од три жене у свету пребијене, присиљене на сексуални однос или су доживеле неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења. Према подацима Министарства правде за кривично дело насиље у породици у 2010. години изречено је 1.405 осуђујућих пресуда, од чега 270 казни затовора а у 2011. години је изречено 1.990 осуђујућих пресуда а од којих су 516 су биле затворске казне. За кривично дело силовање од 115 примљених истражних предмета у 2010. години изречено је 58 осуђујућих пресуда, од чега су 52 казне затовора, а у 2011. години изречене су 82 осуђујуће пресуде од чега су 81 казне затвора. Током 2011. и 2012. године евидентирана су 42 убиства жена у породици, односно у партнерском односу, а током ове године тај број је већ достигао цифру 45.

Република Србија је приступила постављању системских основа третирање насиља над женама. Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (тзв.Истанбулска конвенција) представља свеобухватни међународни документ који детаљно регулише превенцију, заштиту, процесуирање али и партиципацију жртава и уводи обавезне програме за починиоце насиља. Народна Скупштина Републике Србије је ратификовала ову Конвенцију али је неопходно да је потврде још две земље чланице Савета Европе како би ступила на снагу. Конвенција обавезује државу Србију да уведе нова кривична
дела као што су прогањање и сексуално узнемиравање и да измени законске дефиниције силовања и насиља у породици, али и да спроведе истраживања у циљу формирања базе података као би се дошло да адекватних мера за превенцију и заштиту жртава породичног насиља.

За сузбијање и ефикасну заштиту од насиља од пресудног је значаја међусекторска сарадања и у том смислу важно је напоменути да је у новембру 2011. године усвојен Општи протокол о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима који установаљава сарадњу између министарстава надлежних за: рад и социјалну политику, правду, унутрашње послове и здравље.

Такође је важно унапредити активности на локалу, обзиром да су јединице локалне самоуправе кључни фактори непосредног деловања у превенцији и заштити јер насиље више није приватна ствар једног стана или куће, држава има одговорност да заштити жртве насиља. Стратегија превенције и заштите од дискриминације, коју је Влада Републике Србије усвојила у јуну ове године, препознаје жене као и даље осетљиву друштвену групу и међу задацима Стратегије и Акционог плана за спровођење овог стратешког документа су и стварање безбедног окружења за припаднике осетљивих друштвених група и унапређење степена толеранције према њима; искорењивање односно сузбијање говора мржње и аката физичког и психичког насиља и привођење правди учинилаца таквих аката и радњи; утврђивање смерница за борбу против дискриминције у јединицама локалне самоуправе, и јавно заговарање неопходности спречавања дискриминације и промовисање културе толеранције.
ljudskaprava.gov.rs/

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa