Инфо

1. децембар 2020.1. дец 2020.

Привредници Србије: Кад доспеју одложене обавезе, фирме ће смањивати плате и отпуштати

Привредници страхују да 4. јануара, кад им доспевају одложене обавезе, неће моћи да их измире јер је због пандемије пао промет али не и трошкови пословања, па ће моћи да постигну уштеде смањењем плата и отпуштањем запослених, рекао је данас почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Он је за Бету рекао да ће стање у 2021. години бити неупоредиво теже него ове године јер се повећала неизвесност, а приче о вакцини су на "дугом штапу" јер су потребне велике количине.

"Пошто је отпуштање запослених било условљено узимањем државне помоћи, почетком наредне године треба очекивати 'разрешење' око броја запослених, али и смањења плата", рекао је Атанацковић.

Држава је у првом "пакету" помоћи поред исплате минималних зарада за запослене у малим и средњим фрмама, а делимично и у великим, најпре за три месеца одложила порезе и доприносе на зараде и порез на добит, забранила отпуштање више од десет одсто запослених, а уведен је и мораторијум на отплату кредита.

Другим пакетом помоћи била је обухваћена исплата 60 одсто минималца за два месеца и одлагање пореза на зараде за један месец, а обавезе почињу да теку од 4. јануара 2021.године и треба да буду исплаћене у 24 рате.

Председник Националне асоцијације шпедитерских друштава и агената Србије Славољуб Јевтић рекао је да је привреда тражила од државе да се отпише део одложених дугова.

"Јануар и фебруар су најгори месеци за пословање и одложени дугови ће бити велико оптерећење за фирме јер има и оних код којих је промет пао 35 - 40 одсто", рекао је Јевтић.

Додао је да је већина фирми оптерећена и кредитима којима је купована опрема, а да нема никаквих финансијских залиха.

"Већина фирми је на 'жилету' иако је помоћ државе доста предузећа спасила од пропадања, али је сада почело отпуштање запослених", рекао је Јевтић.

Власник предузећа Металика Зоран Волф рекао је да ће се до 4. јануара накупити доста финансијских обавеза.

"У фирми су 52 радника и до сада, осим једног који је нашао боље услове, нисмо никог отпустили. Почели смо да срачунавамо обавезе које нас чекају већ на почетку наредне године, а најгоре су кредити", рекао је Волф и додао да "не сме да паничи и да ће се борити".

Координатор Мреже за пословну подршку Драгољуб Рајић рекао је да се привреда тек почиње прилагођавати пословању без државне "ињекције".

"Мале фирме из сектора услуга вероватно ће сачекати да можда нешто зараде током новогодишњих празника, а после тога ће почети затварање и право стање ће се видети у јануару и фебруару", рекао је Рајић.

Истакао је да се "упркос паду прихода, обавезе према држави не смањују, па у овој ситуацији чак се не мења ни једна нелогична обавеза", а то је порез на добит који се плаћа унапред, аконтацијом према претходној години док се током прве половине следеће године не предају финансијски извештаји.

Рајић је рекао да се тај новац од аконтације, ако се испостави да се пословало без добити не враћа, већ се преусмерава у измирење других пореза.

"До 2012. године добит коју су послодавци улагали у опрему била је ослобођена пореза па је тако брже модернизована опрема и повећавана продуктивност", рекао је Рајић.

Истакао је да је привреда оптерећена високим пореским и другим издацима "рањива" и када јој приходи падну по неколико одсто, а не по 10-15 и више као сада.

"Ни великим фирмама, осим можда оних у сектору хране није лако, крагујевачки 'Фијат' сваки час шаље запослене на одмор", рекао је Рајић.


Извор Бета

Најновији број

14. јануар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa