Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
Коалиција за доброчинство тражи да се укине ПДВ на донације хране
Саопштење за медије:

Коалиција за доброчинство тражи да се укине ПДВ на донације хране

Од увођења пореза на додату вредност у Србији пре 16 година, ПДВ се наплаћује и на донације хране. Према подацима из 2018. готово 500.000 људи у Србији није у могућности да задовољи основне животне потребе, међу којима је храна, а наплата ПДВ-а на донације хране пружање помоћи овим људима чини тежим.

Укидањем ПДВ-а на донације хране у Србији, донације би се повећале за близу 160 милиона динара и укупно би износиле готово 700 милиона динара на годишњем нивоу. То би обезбедило близу 1,2 милиона додатних оброка годишње у народним кухињама. Овај предлог подржава 88% становника Србије према истраживању из септембра и октобра 2020. године.

Због тога су чланице Коалиције за доброчинство поднеле предлог Министарству финансија да се кроз нови Нацрт закона о измени и допуни Закона о ПДВ-у укине ПДВ на донације хране пред истек рока трајања.

Предлог је упућен на основу позитивне европске праксе и Смерница Европске уније. Двадесет од 27 земаља чланица ЕУ не наплаћује ПДВ на донирану храну. Додатно, у прилог овом предлогу иду и подаци УН Агенције за храну и пољопривреду који указују да су нуспродукти уништавања хране један од највећих загађивача ваздуха са 8% учешћа у укупној емисији гасова који изазивају ефекат стаклене баште на глобалном нивоу.

“Ако узмемо у обзир да готово пола милиона људи у Србији не може да задовољи основне животне потребе и да је уништавање хране штетно за животну средину, предлажемо да се ПДВ на донације хране укине. Тренутно, компанијама је јефтније да сачекају да храни истекне рок и да је униште без плаћања ПДВ-а, уместо да је донирају док је храна још добра за употребу”, поручују из Коалиције.

Кроз измену Закона о ПДВ-у створила би се могућност да компаније донирају храну вредну више стотина хиљада евра за најугроженије становнике и директно утичу на испуњење циљева одрживог развоја Уједињених нација, на чије се спровођење обавезала и Република Србија.

Чланице Коалиције за доброчинство – Фондација Ана и Владе Дивац, Траг фондација, Смарт Колектив, Цаталyст Балканс, Српски филантропски форум и Форум за одговорно пословање предлог су упутиле на основу анализе трошкова и користи укидања ПДВ-а на донирану храну у Србији која је спроведена у оквиру оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање који спроводи Коалиција за доброчинство, а финансира УСАИД.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa