Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
бета

бета

Психотерапеут: Живети у анксиозности је горе него прележати корону

Живети у анксиозности је горе него прележати корону, јер је то страх који је "напоран и психофизички исцрпљујући" и који може да прерасте у депресију и суицид, оценила је психотерапеут Снежана Анђелић.

Коментаришући утицај пандемије коронавируса на ментално здравље градјана, она је за агенцију Бета рекла да је тренутно стање, не само у Србији него и у целом свету, "животна реалност" и да на то сваки појединац треба да се "адаптира"."На тренутно стање нико од нас не може да утиче, морамо рећи себи 'оно што не могу да променим, с тим ћу научити да живим", казала је психотерапеут.
Оценила је да пандемија различито утиче на људе.

"Ако је неко већ био склон забринутости и превеликим страховима, реаговаће много интензивније и бурније, и њега ће анксиозност 'преплавити', а 'спремнији' ће бити они код којих постоји свест да треба да пронадју начин да функционишу у новонасталој ситуацији", навела је Снежана Андјелић.

Додала је да о пандемији не сме да се говори као о трауми, јер је траума стање у коме је човек директно суочен са смрћу.

"О трауми могу да причају само они који су на респиратору и који су суочени са тренутком и питањем 'да ли ћу преживети сутра', они јесу угрожени, сви остали нису трауматизовани. Они су само у стању стреса", казала је она.

Упитани да ли ће вакцина донети решење актуелних проблема, она је казала да се неће бити великих промена, јер живимо у свету у којем ће увек бити кризе.

"Ништа ново се није десило од онога што се дешавало цео живот, само је разлика у томе што је сада у питању једна глобална криза, али кризе су саставни део живота. Ова траје дуго и самим тим се то теже подноси", оценила је Снежана Андјелић.
БЕТА

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa