Инфо

7. јануар 2021.7. јан 2021.
фото: Божић Бата (фб страница)

фото: Божић Бата (фб страница)

Божић бата - радост Божића

Нова Година има Деда Мраза, а свој дечјег јунака има и најрадоснији празник Хришћана - рођење Спаситеља, сина Божијег Исуса Христа, Божић. То је Божић Бата.

Помало заборављен лик, у претходним деценијама одлази је у заборав, опстајући у тек понеким причама, остајући на бази усмених предања, тако да су многе појединости нестале и прича о њему има више верзија.

Тешко их је све набројати, али заједнички елементи постоје. Божић Бата је дародавац најмлађих у ноћи између Бадње вечери и Божића. Бата није одредница блискости, попу деде у Деда Мразу, већ се односи на глагол батати, стари израз за ударање, корак и неке од прича о Божић бати сведоче не о појединцу већ духу празника који се приближава. У старим предањима Божић бата јесте старији човек, огрнут у гуњ са шубаром који долази да обрадује малишане остављајући разне дарове малишанима.

На интернету је тешко наћи јединствену слику, детаљнији опис, претпоставка је да је био обучен по нашој народној традицији или када говоримо о другим државама где је постојала прича о Божић Бати, обично је био одевен у златне одоре.

Није важно како ко замишља Божић бату. Као и личност, тако и прича шири љубав, радост, харомију, а надамо се да су и најмлађи овог јутра нашли неки поклон од Бате. Најмање је важна вредност, много је битније да у себи носи поменуту суштину најрадоснијег празника.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa