Инфо

15. јануар 2021.15. јан 2021.
Удружење радника на интернету поновило захтеве о регулисању те области пред сутрашњи протест

Удружење радника на интернету поновило захтеве о регулисању те области пред сутрашњи протест

Представници Удружења радника на интернету најавили су сутрашњи протест испред Народне скупштине Србије и поновили захтев да се њихов статус адекватно регулише, како радно правним, тако и пореско правним прописима.

Представница тог удружења, Катарина Павловић, данас је на вебинару Друштва за информатику Србије истакла да радници на интернету неће одустати од захтева и да је неприхватљиво да држава буде тако арогантна и са ставом да неће да полемише о тој теми.

Удружење радника на интернету и раније је најављивало протесте због одлуке државе да фриленсерима наплати порезе и доприносе на приходе за претходних пет година, као и због одбијања преговара о том проблему.

"Желимо да уредимо статус фриленсера на тај начин што ћемо обезбедити неопорезиви износ зараде као и други запослени. Питање је који је то тачно износ који треба да буде неопорезив", навела је Павловић.

Она је додала како је неопходно и да држава не затвара очи пред ауторским делима која ова лица стварају у свом раду, јер није могуће да сви имају само 20 одсто нормираних трошкова.

Павловић је истакла и да мора да се обезбеди прогресивно опорезивање.

Она је казала да морају постојати одредбе о самозапошљавању у Закону о раду које су постојале до 2014. године.

"Неприхватљиво је било да се те исте године из Закона у раду, одељак о самозапошљавању у потпуности избаци, што значи да се људи који се самозапошљавају могу да обављају тај посао само у форми предузетника", објаснила је представница Удружења радника на интернету.

Она је рекла да је потребно да се донесе "леx специалис" за људе који раде на интернету или да се Закон о раду адекватно допуни са одговарајућим одредбама које ће овим људима обезбедити радничка права.

Представник Друштва за информатику (ДИС) Србије Ђорђе Цветковић, истакао је да то друштво препознаје улогу фриленсера, паушалца и радника на интернету.

"ДИС подржава чињеницу да мора да се седне да се разговара. Треба сагледати предлоге који могу да допринесу бољем раду или третману свих радника на интернету", закључио је Цветковић.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa